Anne Rombouts.
Anne Rombouts. (Foto: IkPas/Happy Fit)

'Genieten met een fancy mocktail'

We zijn over de helft! En ik moet eerlijk zeggen, het valt me alles mee. In december kreeg ik nog wel eens de vraag of ik het wel ging volhouden. Ik kan me niet herinneren wanneer de laatste keer was dat ik een maand lang geen alcohol heb gedronken. Daarom vond ik het ook een leuke uitdaging en wilde ik natuurlijk hard mijn best doen om het de hele maand vol te houden. Daarnaast was ik heel benieuwd of ik veel verschil zou merken. En dat is zeker het geval.

'Ik slaap een stuk dieper en word bijna elke dag uitgerust wakker'

Ik slaap een stuk dieper en word bijna elke dag uitgerust wakker. Dat draagt ook wel bij aan het volhouden. Ik merk echt positieve effecten van niet drinken.
Mis ik het dan niet om af en toe een drankje te pakken? Soms wel. Ik vind het lekker om een wijntje te nemen bij het eten of een biertje na een drukke werkdag. Maar gelukkig zijn er goede alternatieven. Afgelopen weekend was ik uit eten met een groep vrienden en daarna doken we nog even de kroeg in. De hele avond heb ik 0.0 biertjes gedronken en dat voelde wel alsof ik lekker meedronk met de rest, maar zonder de nadelige effecten achteraf.
Als we het hebben over het bewuster worden van mijn alcoholgebruik, dan heeft dat zeker zijn vruchten afgeworpen. Een speciaalbiertje of een cocktail hebben voor mij wel iets van een luxegevoel. Tijdens een avondje uit drink ik niet graag de hele avond frisdrank, mede omdat mijn tanden er zo van gaan plakken, maar ook omdat het toch een beetje minder luxe voelt. En een glaasje water is ook weer zo’n saai alternatief. Nu ik wat meer aan het experimenteren ben met alcoholvrije biertjes en mocktails, ben ik tot de conclusie gekomen dat het net zo lekker en gezellig is, en dat er zeker niet altijd alcohol in hoeft te zitten. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om verschillende alternatieven te proberen en te ontdekken welke wel en niet lekker zijn.

'Voor een goede wijn moet ik het beste alternatief nog vinden'

Tijdens mijn aanmelding voor IkPas gaf ik aan dat ik graag met een wijntje op de bank kruip bij wijze van me-time. Voor een goede wijn moet ik het beste alternatief nog vinden, maar hoe leuk is het om een fancy mocktail voor mezelf te maken en daar lekker van te genieten? Dat zal ik zeker blijven doen, ook na januari.

Anne Rombouts is woordvoerder bij de gemeente Rijswijk en een van de 10 Rijswijkse IkPas-ambassadeurs.