De nieuwe naam wordt onthuld door Larissa, Mark, Dominique en Wim.
De nieuwe naam wordt onthuld door Larissa, Mark, Dominique en Wim. (Foto: Robert Heijdemann)

‘t Krijntje is ontmoetingsplek voor RijswijkBuiten

Cultuur

Het trapveldje aan de Sionsweg in RijswijkBuiten is veranderd in een fraaie sport- en speelplek. Met het onthullen van de door de wijk gekozen naam - ‘t Krijntje - is deze Krajicek Playground officieel geopend.

Door Robert Heijdemann

De naam ‘t Krijntje is bedacht door wijkbewoonster Dominique en kreeg meer dan 50% van de stemmen. “Als ik vroeger buiten ging spelen, zei ik altijd tegen mijn moeder: ‘Ik ga naar het pleintje’. Daar heb ik zelf zoveel leuke herinneringen aan. Daar wilde ik wat mee. Hier hebben we Rijswijk-Buiten, de Van Rijnweg en natuurlijk het Krajicek veldje. Dat allemaal samen bij elkaar bracht mij op t Krijntje”.


Direct na de opening wordt er al druk gevoetbald. - RH

Sportieve activiteiten

De tijd gaat snel, maar het is alweer 10 jaar geleden dat een begin werd gemaakt met de nieuwbouwwijk RijswijkBuiten. “Waar we nu staan was lange tijd een trapveldje. In 2019 kregen we signalen uit de wijk dat het ontbrak aan een plek voor de wat oudere jongeren. Een wip en een schommel is leuk, maar alleen voor de jongsten”, vertelt Kevin de Wit van Haaglanden Beweegt. “Wij gaan hier wekelijks allerlei sportieve activiteiten organiseren. Elke woensdag en vrijdag tussen 14.30 en 16.30 uur”.


Het watertappunt met fris water om de dorst te lessen. - RH

Nieuwe vriendjes

Wie beter dan Wim de Jong van de Krajicek Foundation kan beter uitleggen wat een Krajicek Playground is? “De kracht van onze Playgrounds is de combinatie van een veilige plek en de juiste begeleiding. Twee keer per week is er professionele begeleiding. Ook jongeren uit de wijk kunnen activiteiten organiseren,” zegt Wim de Jong. “Een Krajicek Playground is een sportveld waar je diverse sporten tegelijk kan beoefenen. Voetvallen, tennissen, volleybal, badminton, basketballen en voor de kleine kinderen hebben we een speeltuin. Met elkaar spelen is belangrijk voor kinderen, ze krijgen hier nieuwe vriendjes. Maar ook is het een uitlaatklep voor de wijk, waar kinderen goed kunnen bewegen. Dit is de 135ste Krajicek Playground in Nederland.”

Ontmoetingsplek

“Hoeveel mensen en kinderen wonen hier al in RijswijkBuiten en komen er ook nog bij? Spelen is belangrijk. Overal waar we stenen bouwen en mensen wonen, horen ook voorzieningen. Sport en spel horen daarbij”, vertelt wethouder Larissa Bentvelzen (o.a. Sport, Sociaal Domein en Jeugd). “Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de papa’s en mama’s. Die kunnen ‘s avonds een balletje trappen of basketballen. Zo is het niet alleen een speel- en een sportplek, maar ook een ontmoetingsplek”.

Watertappunt

Op de nieuwe Krajicek Playground staat ook een Dunea-watertappunt. Wethouder Mark Wit: “Van sporten en spelen krijg je dorst. Door deze tapkraan zijn er geen flesjes en blikjes frisdrank meer nodig. Recyclebare flesjes kan je bij het watertappunt opnieuw vullen met koel, lekker én gezond drinkwater”. Hij vertelde ook dat Rijswijk is genomineerd voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. “Op 22 mei wordt de Jantje Beton Prijs voor de tweede keer uitgereikt aan de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Samen met Gouda en Nijmegen zijn we genomineerd.” Alle kinderen die bij de opening waren, kregen een waterbidon.


Het grote speelrek is populair bij de jonge kinderen. - RH

Groen en veilig

De speelplek wordt ook mooi en groen. Daarom komen er bij de speelplek bomen die in de zomer zorgen voor schaduw. Langs de Zoete Aagt en de Laan van Sion komt een haag, zodat spelende kinderen niet per ongeluk de weg op kunnen rennen. Ook komt er een bankje, waar ouders kunnen zitten of kinderen even kunnen uitrusten van het spelen en sporten.