Wij. Rijswijk-fractievoorzitter Danny van Dam.
Wij. Rijswijk-fractievoorzitter Danny van Dam. (Foto: TvD)

Nominatie publieksprijs

De door Rijswijker André Buurman geschreven faction-thriller ‘Het Neurenberger Mysterie’ is, samen met nog vijf andere titels, uit ruim 350 kanshebbers genomineerd voor de Vrij Nederland Publieksprijs. Eerder dit jaar werd de roman nog terzijde geschoven door NDB Biblion, een dienstverlener die boeken selecteert voor bibliotheken. Buurman is blij met het nieuws dat zijn boek tot de laatste zes finalisten behoort. De winnaar van de VN publieksprijs wordt maandag 22 mei bekend gemaakt.

Studenten willen niet

De faculteit Rechten van de Universiteit Leiden overweegt de Rijswijkse Broodfabriek af te huren voor het afnemen van tentamens. Dit vanwege een tekort van ruim 750 plaatsen op de eigen campus. Studenten zijn niet blij met dit plan, meldt Leids universitair weekblad Mare. Veerle Hooftman van studentenpartij LSP laat aan Mare weten dat zij vooral vrezen voor vertragingen in de spits en mogelijke stakingen. De faculteit erkent dat het een grote logistieke uitdaging wordt en neemt dat ook serieus.

Toezicht opgeheven

Het verscherpt toezicht bij Good4Life uit Rijswijk is opgeheven. Dat meldt Skipr, een nieuwsmedium voor de zorg. Good4Life is gevestigd in Rijswijk aan de Einsteinlaan, maar leverde thuiszorg in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelde deze stichting eind januari 2023 onder verscherpt toezicht. De opheffing komt volgens Skipr omdat Good4Life is gestopt met het leveren van zorg. Het bedrijf richt zich nu op dagbesteding en andere projecten.

Bakfiets losgeknipt

De Haagse brandweer heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een in Rijswijk gestolen bakfiets losgeknipt in de Elise van Calcarstraat in Den Haag. Het rijwiel kon worden getraceerd door een GPS-tracker die de eigenaar eraan had bevestigd. Na zijn vondst nam de eigenaar contact op met de politie, die op zijn beurt de brandweer inschakelde om het kettingslot los te knippen. De dief is nog niet gevonden.

Hulp aan starters

Lokale partij Wij.Rijswijk maakt zich zorgen over de positie van starters op de woningmarkt en wil met twee regelingen hun kansen op een woning in Rijswijk vergroten: het stimuleringsfonds en een starterslening. Een Rijswijkse starter die een koopwoning zoekt heeft slechts kans op 3% van de koopwoningen, heeft Wij.Rijswijk geconstateerd: "In buurgemeenten worden inwoners financieel geholpen met verschillende regelingen. Dat moeten we in Rijswijk ook doen!” 

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) helpt met een aanvullende hypotheek. Die overbrugt het verschil tussen de eerste hypotheek en de kosten van een huis. Waarom is Rijswijk nog niet aangesloten bij het Stimuleringsfonds? Daarover stelt de fractie van Wij. Rijswijk vragen aan de Raad. Ook kijkt de fractie naar mogelijkheden om een starterslening te introduceren voor Rijswijkse starters.