Een van de groene plekken in Pasgeld waar gebouwd gaat worden.
Een van de groene plekken in Pasgeld waar gebouwd gaat worden. (Foto: Rodi.nl)

Vernielt Rijswijk door te bouwen in Pasgeld de leefbaarheid?

Algemeen

Waarschuwing: dit artikel bevat een schokkend beeld.

Pasgeld Natuurlijk en werkgroep Natuurlijk Delfland maken zich grote zorgen om de afname van de biodiversiteit in Rijswijk. Overal op de wereld neemt de biodiversiteit af, maar in Nederland is er nog maar 15% over van de inheemse planten- en dierensoorten die we in 1900 hadden. Natuurlijk Delfland licht Rijswijk uit als voorbeeld waar het helemaal de verkeerde kant op gaat. 

De werkgroep wijst op de VN-biodiversiteitsconferentie (COP15) die op 7 december in Montreal (Canada) is gestart: daarmee is de noodklok volgens hen geluid.

Nú handelen

“Ook in Nederland is de achteruitgang van de biodiversiteit angstaanjagend. Nergens in Europa staat het er slechter voor. Er is nog maar 15 procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. Er móet nu gehandeld worden.” 

Groene buffer versteend

In Rijswijk wordt er niet goed gehandeld, volgens Natuurlijk Delfland: “Deze gemeente heeft de ambitie om tot 2050 met (sinds 2020) méér dan 50% te groeien. Groei die voor een groot deel wordt gerealiseerd door te bouwen in nu nog open groene delen. Zo dreigt Pasgeld, een voor mens en dier noodzakelijk open groene buffer tussen Delft en de A4, volledig versteend te worden. Dit gebeurt tegen de vastgestelde gemeentelijke stadsvisie en het groenbeleid in, waarbij gesteld wordt dat de natuur in Rijswijk juist moet toenemen.”

“Nu is Pasgeld nog een gebied waar inheemse dieren als ransuilen, vleermuizen, hazen en een grote variëteit aan gebiedseigen vogels, planten en insecten zijn te vinden. Straks zal daar weinig tot niets meer van over zijn.”


Een doodgereden konijn op de Laan van ‘t Haantje. - Pasgeld Natuurlijk

Waar dan meer woningen?

Maar er móeten meer woningen komen in de regio. Daarover stelt Natuurlijk Delfland: “Rijswijk heeft genoeg ruimte voor het bouwen van woningen door te bouwen op de plaats van de vele leegstaande kantoren. Maar ondanks de alarmerende berichten over biodiversiteit, klimaat adaptatie, droogte (of juist wateroverlast) en juist de behoefte aan méér groen, blijft Rijswijk bouwen in nu nog aaneengesloten groene delen. Zij vernielt daarbij de biodiversiteit en de leefbaarheid voor toekomstige bewoners.”

Rijswijk blijft bouwen in nu nog aaneengesloten groene delen

“Rijswijk is momenteel niet in staat om de gewenste groei in harmonie met de natuur te realiseren. De noodzakelijke monitoring van de biodiversiteit ontbreekt, zowel vóór, tijdens als ná de bouw (waarna mens en huisdier hun beroep gaan doen op het nóg schaarsere groen). Ook ontbreekt een werkelijk integraal overzicht. Hoe projecten op elkaar inwerken kan de gemeente niet zeggen. Het lijkt er zelfs op, dat Rijswijk niet wil weten wat de totale impact zal zijn op de nu nog bestaande natuur, ten gevolge van de huidige gigantische bouwprojecten en de komende groei van het inwoneraantal.”

Rekening voor onze kinderen

Het vurige betoog van Natuurlijk Delfland eindigt met de conclusie: “Als Rijswijk doorgaat op de huidige voet wordt de biodiversiteit het kind van de rekening. En die rekening zal worden gepresenteerd aan onze kinderen. Het is vijf voor twaalf, óók in Rijswijk: natuurorganisaties én inwoners luiden de noodklok!”