Een groepje van wat oudere dames en heren zit met koffie en thee nog na te genieten van hun bodyshape workout.
Een groepje van wat oudere dames en heren zit met koffie en thee nog na te genieten van hun bodyshape workout. (Foto: Frans Limbertie)

‘Mensen die lang niet zijn geweest, huppelen weer rond in de sportschool’

Algemeen

Het is zo langzamerhand een bekend verschijnsel. Begin januari lopen de sportscholen in Nederland weer vol. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en heel veel goede voornemens om te beginnen met een frisse start en uit die luie stoel te komen om te gaan sporten. De eerste maanden van het jaar is het daarom vaak behoorlijk druk in de sportschool. 

Door Frans Limbertie

Bij SportCity aan de Colijnlaan is het deze maandagmorgen als vanouds weer gezellig druk. Een groepje van wat oudere dames en heren zit met koffie en thee nog na te genieten van hun ‘bodyshape workout’ deze ochtend. “Wij trainen met ons vaste groepje hier al zestien jaar, en Riet zelfs al langer”, roepen Louise en Caroline samen enthousiast in koor. “En net als elk jaar hebben wij goede voornemens om ook dit jaar daarmee door te gaan.” Elke maandag, dinsdag en woensdagmorgen is de groep van Louise hier te vinden. Gezond sporten is voor haar en de anderen de hoofdzaak, maar ook het sociale aspect van trainen met elkaar is voor iedereen belangrijk. “We hebben een band met elkaar en dat maakt dat we dit al zo lang doen. Zelfs Riekie doet nog met ons mee en die is toch al bijna 84 jaar.” De rest van de dames Hannie, Maria, Marian beamen dit. Ook zij zitten al heel lang bij de groep, die normaliter wat groter is, maar er zijn er een paar afwezig vandaag. “Die schuiven volgende week weer gewoon aan”, zegt Louise. “Reuze gezellig.”

Danny is manager bij SportCity. Hij vertelt dat het opmerkelijk drukker is dan normaal op de maandag. “Vandaag hebben we weer veel oude bekenden mogen begroeten die wel lid zijn, maar een tijdje al niet waren geweest. Hopelijk zet dat door naar de rest van de aankomende weken. Je merkt dat iedereen er weer enorm veel zin in heeft. En weet je, dat is eigenlijk altijd wel zo aan het begin van het nieuwe jaar.” Hij vindt het moeilijk aan te geven waarom dat zo is en denkt dat dit ongetwijfeld te maken heeft met de maand december. “Dat is zo’n maand waarin we bijna allemaal net iets te veel eten en drinken. Misschien toch een soort van schuldgevoel?”

Supergym

Even verderop gaan we langs bij Supergym in de Plaspoelpolder. Marvin is de eigenaar en praat ons bij. “Dit is natuurlijk pas de eerste dag van het nieuwe jaar. Er is voor ons nog geen peil op te trekken. Over een week kan ik waarschijnlijk beter bepalen of het drukker is dan normaal. Maar dat verwacht ik eerlijk gezegd wel.” 

Marvin denkt niet dat er ineens veel nieuwe leden bij zullen komen. “Voorheen begon je in januari weer met een nieuw contract. Dat is nu niet meer. Als jij afgelopen juni een contract met ons hebt afgesloten, loopt dat door tot juni dit jaar. Wel is het zo dat veel leden die staan ingeschreven en lang niet zijn geweest, aan het begin van een nieuw jaar hier weer vrolijk rondlopen. Goede voornemens aan het begin van het jaar, dat zit in de mens. Maar dat geldt ook voor de zomerperiode. Dan wil je een wat beter lijf en ga je weer trainen. Je ziet een vast groepje dat er het hele jaar is. Dat zijn de sporters die altijd blijven doortrainen. Los van de goede voornemens.”

First Class

Tot slot nemen we ook nog even een kijkje bij First Class aan de Handelskade en Noëmi legt het uit. De eerste drie maanden zijn volgens haar de drukste periode. Daarna zwakt het weer een beetje af. “In januari lijkt het wel dat de mensen ineens weer meer energie hebben om naar de sportschool te gaan. Wij zijn er natuurlijk blij mee. Het is fijn dat leden hier staan ingeschreven en maandelijks betalen, maar we willen ze toch graag ook wel zien sporten.” 

Wat doet First Class Sports om de mensen te motiveren om weer te komen? “Wij sturen veel mailtjes naar onze leden om ze aan te sporen om te blijven sporten. We vragen dan waarom ze al lang niet zijn geweest en of we iets voor ze kunnen betekenen. Misschien helpen met bepaalde oefeningen. We merken dat zoiets op prijs wordt gesteld.”

De sportschool wordt weer vaker bezocht.