Esther van Ruijven wenst iedereen in Rijswijk die deze maand de alcohol laat staan tijdens de IkPas-campagne, veel succes.
Esther van Ruijven wenst iedereen in Rijswijk die deze maand de alcohol laat staan tijdens de IkPas-campagne, veel succes. (Foto: Privé)

‘Waar ik niet bij stilgestaan had, is dat 1 januari begint op eh... 1 januari’

Cultuur

De IkPas-campagne is begonnen; in Rijswijk doen 10 enthousiaste ambassadeurs mee. Vier van hen delen tijdens de IkPas-campagne in januari hun ervaringen in Groot Rijswijk. Onderstaande eerste column van Esther van Ruijven, kinderdiëtist en eigenaar van Voedings-adviesbureau VIE, verscheen in Groot Rijswijk van 5 januari.

Wil je ambassadeur worden voor IkPas? Die vraag kreeg ik half december gesteld. Ik? Ik drink niet zo veel, heeft dat dan echt zin? Ik vroeg mij af of ik wel een echte ambassadeur zou zijn als ik mijn geringe alcoholgebruik een maand ‘on hold’ zou zetten. Maar het heeft natuurlijk altijd zin om eens stil te staan bij je alcoholgebruik. Want pas als je het laat staan, krijg je echt inzicht in de momenten dat je alcohol drinkt. Makkie, dacht ik dus. Ik kom die maand wel door.

Waar ik even niet bij stilgestaan had, is dat 1 januari natuurlijk start op eh… 1 januari. Met de jaarwisseling dus. Mijn man heeft een fles met hele goede champagne gekregen en die gaat om middernacht natuurlijk open. Ik betrapte mij er op dat ik direct al een uitvlucht ging zoeken. Als ik nog niet naar bed was geweest, hoort de tijd na 12 uur ’s nachts dan eigenlijk wel bij 1 januari? Of kan ik die toch niet gewoon optellen bij 31 december. Dan laat ik 1 januari gewoon starten als ik ’s ochtends op sta….Oei, als ik nu al zo start met een maand lang IkPas, dan wordt het een lange maand.

Mijn man heeft een fles met hele goede champagne gekregen en die gaat om middernacht natuurlijk open

Toen ik op zoek was naar buddy’s, die samen met mij deze maand hun alcoholgebruik stopzetten, kreeg ik ook al meerdere keren die vraag. Ik wil wel meedoen, maar ik (mijn vrouw, mijn vader, mijn buurvrouw, et cetera) is jarig in januari en dan wil ik toch eigenlijk graag wat drinken. Wat als ik meedoe, behalve die ene dag? Tja wat als je meedoet, behalve die ene dag.Ik heb geantwoord dat je dan zeker ook mijn buddy kan zijn. De andere dagen zijn die buddy’s zich ook bewust van hun alcoholgebruik en het belangrijkste is dat mensen erbij stilstaan. Wel een dag langer doorgaan in februari dan hè, was mijn antwoord.

Nu wil je natuurlijk weten wat ik heb gedaan met de jaarwisseling. Voor middernacht heb ik nog een wijntje genomen, maar de champagne na middernacht heb ik aan mij voorbij laten gaan. En dat vond mijn man ook wel handig, want kreeg de sleutel van de auto in mijn handen gedrukt, ik kon dan ook wel de ‘BOB’ zijn.

Op naar de nieuwjaarsborrel op mijn werk, waar ik gelukkig wel een buddy heb. Succes voor iedereen die met ons meedoet!