Vervolg voorpagina

Gevolgen voor natuur niet onderzocht

Dat laatste onderzoek gaat over de gevolgen van het bouwen voor de ransuil en water-, ruige- en gewone dwergvleermuis. Juist daarom maken deze organisaties zich zorgen: “Nu is Pasgeld nog een gebied waar inheemse dieren als ransuilen, vleermuizen, hazen en een grote variëteit aan gebiedseigen vogels, planten en insecten zijn te vinden. Straks zal daar weinig meer van over zijn.”

Rijswijk blijft bouwen

Maar er móeten meer woningen komen in de regio. Daarover stelt Natuurlijk Delfland: “Rijswijk heeft genoeg ruimte voor het bouwen van woningen door te bouwen op de plaats van de vele leegstaande kantoren. Maar ondanks de alarmerende berichten over biodiversiteit, klimaat adaptatie, droogte (of juist wateroverlast) en juist de behoefte aan méér groen, blijft Rijswijk bouwen in nu nog aaneengesloten groene delen. Zij vernielt daarbij de biodiversiteit en de leefbaarheid voor toekomstige bewoners.”

“Rijswijk is momenteel niet in staat om de gewenste groei in harmonie met de natuur te realiseren. De noodzakelijke monitoring van de biodiversiteit ontbreekt, zowel vóór, tijdens als ná de bouw," stelt Natuurlijk Delfland. "Ook ontbreekt een werkelijk integraal overzicht. Hoe projecten op elkaar inwerken kan de gemeente niet zeggen. Het lijkt er zelfs op, dat Rijswijk niet wil weten wat de totale impact zal zijn op de nu nog bestaande natuur, ten gevolge van de huidige gigantische bouwprojecten en de komende groei van het inwoneraantal.”

Belang van biodiversiteit

Biodiversiteit is 'al het leven op aarde en de variatie daarbinnen', verwoordden twee wetenschappers van het Naturalis Biodiversity Center begin december in NRC. Hierbij lichten ze insecten uit als voorbeeld. "Wij kunnen niet leven zonder insecten," benadrukken zij. Insecten zijn onmisbaar voor de voedselvoorziening. Verder ruimen ze organisch afval op, zoals kadavers en uitwerpselen. Insecten reguleren de planten op het land en lusten daar vaak hooguit maar een paar specifieke soorten van. En op hun beurt dienen insecten weer als voer voor vogels. "Kortom: zonder insecten zouden hele ecosystemen instorten", concluderen de wetenschappers.

Pasgeld Natuurlijk en Natuurlijk Delfland zijn zich heel bewust van dit gegeven. Zij eindigen hun vurige betoog met de conclusie: "Als Rijswijk doorgaat op de huidige voet wordt de biodiversiteit het kind van de rekening. En die rekening zal worden gepresenteerd aan onze kinderen."

De gemeente laat in een reactie weten niet te kunnen reageren.