Annemiek van Moorst.
Annemiek van Moorst. (Foto: Privé)

'Efkes wachten' = levensgevaarlijk

Door een warm verlicht Oud-Rijswijk fiets ik naar het kruispunt van de Haagweg-Geestbrugweg. Het stoplicht staat zoals gewoonlijk op rood. Ik kan in mijn 25 jaar oversteken op twee handen tellen wanneer hij op groen stond als ik kwam aan racen. Ik sluit in de wachtende rij aan.

Het is 17.06 uur. Spitsuurtijd. Ik glimlach naar binnen en kijk rond. Mijn fanatieke nieuwtjesbrein staat aan. Jong en oud hebben even dezelfde hobby.: ‘Geduldig wachten.’ Om 17.08 wachten we nog steeds. Niemand waagt de oversteek want het is loeidruk. Er staan zoveel fietsers dat het bloedlink is. Van links en rechts komen ook weer bellende fietsers die dwars door ons heen gaan. Hun licht staat op onveilig groen. Een bizar gevaarlijk kruispunt voor de fietsers in de spits. Op de Haagweg is er namelijk een dubbel fietspad aan beide kanten.

Gesteun, gezucht en gepiep hoor ik en na twee minuten wachten kijken een aantal op hun mobiel. Gevoelsmatig staan we hier al vijf minuten. We worden ongeduldig. Een niet-snelle meneer op de racefiets vraagt aan een tienermeisje dat bij de drukknoppaal staat ‘heb je al wel gedrukt? Ik sta hier wortel te schieten.’ Hij ergert zich duidelijk groen en geel en hoopt dat het licht snel op groen springt. Ik denk dat hij net als de rest van de wachtenden haast heeft.

De rij groeit tot achttien fietsers en dan eindelijk… yes! Hij springt op groen.

In colonne fietsen we over het kruispunt. De helft fietst de Geestbrugweg op en de anderen zoeken een niet te vinden veilige plek om te wachten voor het rode stoplicht om de Haagweg op te kunnen. Met gevaar voor eigen leven herhaalt het wachten zich weer. Ik denk: 'Het is niet gek dat Rijswijk in de top vijf van fietsongelukken staat.'

Wie heeft dit ooit zo verzonnen?

Ik druk regelmatig kort, langer of meerdere keren op de drukknop van het gele kastje ook al weet ik dat het toch niet helpt. Bij veel verkeerslichten brandt een lampje als je op de knop drukt of staat de melding ‘wacht’. Dan weet je dat je aanvraag geregistreerd is door het verkeerslicht.
Deze knop bij dit kruispunt is absoluut niet in het programma meegenomen in tegenstelling tot een aantal andere drukknoppen bij verkeerslichten. Men zegt: ‘Als je op de knop drukt ervaar je meer eigenaarschap en wacht je geduldiger.’ Ik denk bij deze indrukknop: ’Ammehoela! Mij houd je niet voor de gek!’

Het levensgevaarlijk 'efkes wachten' zal hier nog wel even duren. 

Annemiek van Moorst woont in Rijswijk, is gedragsspecialist en werkte meer dan dertig jaar in het onderwijs. Ze schrijft voor haar plezier.