Vuurwerk bij de Rijswijkse derby tussen Semper Altius en KRSV Vredenburch.
Vuurwerk bij de Rijswijkse derby tussen Semper Altius en KRSV Vredenburch. (Foto: Archief)

Het grote Groot Rijswijk-jaaroverzicht 2022 (1)

“Stond hier maar een glazen bol. Dan kon ik u precies vertellen wat ons dit nieuwe jaar te wachten staat.” Zo begon de Nieuwjaarstoespraak van waarnemend burgemeester Bas Verkerk in 2022. En zo begon ook de eerste Groot Rijswijk van dit jaar, met een voorpagina-artikel over die toespraak. Wat Rijswijk in 2022 allemaal overkwam, dat is inmiddels geschiedenis. In dit grote jaaroverzicht blikt de redactie terug met een greep uit de ontwikkelingen en de interviews die ons het meest zijn bijgebleven. Deze week deel 1.

Januari

2022 begon in Rijswijk met een rustig verlopen jaarwisseling. Groot Rijswijk berichtte over woede en onmacht bij een ondernemer om de voortdurende lockdown. Maar ook over coronamaatregelen die soepeler werden: de jeugd mocht weer langer buiten sporten, scholen gingen weer open na een verlengde kerstvakantie. Bekend werd ook de sluiting van twee tramhaltes in Rijswijk, waaronder de Treubstraat. Rijswijkers Sjaak en Ron wonnen de ‘Oud is Goud’-Awards. Rijswijk zelf wint de Groene Stad Challenge en mag zich de groenste stad van Nederland noemen. Er wordt een monument onthuld voor de vermoorde Armando Balkaran, die op 18 februari 2021 slachtoffer werd van een steekincident aan het Julialaantje.

Februari

In februari krijgt Nederland, dus ook Rijswijk, te kampen met een paar hevige stormen. De door storm Corrie verwoeste abri aan de Veraartlaan komt even landelijk in het nieuws. Later volgen stormen Dudley, Eunice en Franklin. Ook de ingang van de parkeergarage op het Bogaardplein gaat kapot. Oud Rijswijk neemt afscheid van Ria van den Belt, de oudste ondernemer van Rijswijk.

Het eerste sportdebat vindt plaats in Rijswijk. Kunsthandelaar, voormalig rocker en Rijswijker Martin Hakkaart vindt een uniek Rijswijks schilderij van de Hoornbrug. Intussen nemen de personeelstekorten sterk toe, ook in Rijswijk. Groot Rijswijk ontvangt voor het eerst een lezersbrief met een klacht over een van de gesloten tramhaltes, die aan de Treubstraat.
De gemeenteraad besluit mee te werken aan een eventuele snelle tram over de Geestbrugweg, om de verkeersdoorstroom van Den Haag naar Delft goed te houden. Een nieuwe politieke partij in Rijswijk stelt zich voor: ChristenUnie. De lokale verkiezingscampagne komt op gang.
Alle coronamaatregelen vervallen per 25 februari. Er wordt bekendgemaakt dat de oude waterpomp in Oud Rijswijk een watertappunt krijgt.
En 24 februari valt Rusland Oekraïne binnen. Tijdens het lijsttrekkersdebat op 28 februari geven alle lijsttrekkers aan te willen helpen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Maart

Rijswijkse student aan de TU Delft, Patrick Sheppard, vertelt over het ontwerp van hem en zijn studententeam van een vernieuwende hyperloop, een manier om supersnel te reizen in de toekomst.
Minister Hugo de Jonge (CDA) legt voor de tweede keer dit jaar een bezoek af aan Rijswijk, om te kijken naar de bouw van nieuwe huurwoningen voor middeninkomens. Internationale Vrouwendag wordt gevierd bij Welzijn Rijswijk met allerlei culturen. Het bunkercomplex in park Overvoorde ontvangt tijdens een open dag een recordaantal bezoekers.
De verbouwing van de Bogaard begint in zicht te komen. De eerste Hely Hub in Parkrijk (voor voertuigen die je kunt delen) wordt geopend.

De verkiezingsstrijd bereikt een hoogtepunt en op 16 maart is er zover: Rijswijk mag stemmen. Er is, net als in de rest van Nederland, een historisch lage opkomst van 45,5%.

Intussen worden er veel hulpacties op poten gezet voor Oekraïne. Ook betuigt locoburgemeester Armand van de Laar steun aan de Oekraïense vluchtelingen in de Bonifatiuskerk. De Rijswijkse Florencebus haalt Oekraïense vluchtelingen op.
De eerste tekenen van de lente worden zichtbaar in Pasgeld. Rijswijker Arjan te Hoonte vertelt over het Z.H.B.-bier dat hij nieuw leven ingeblazen heeft.
Rijswijk doet enthousiast mee aan de Landelijke Opschoondag. Er wordt voor het eerst geprotesteerd bij de opgeheven tramhalte aan de Treubstraat.

BVR (Beter voor Rijswijk) is wederom de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Wilbert van Bijlert publiceert zijn boek over Pasgeld en ’t Haantje. RHC viert haar lustrum.

De laatste rijdende supermarkt, de Zuivelservice van Jan van de Sande, stopt ermee.
Er wordt een ruilpunt voor tweedehands kinderkleding gestart in Rijswijk: KrijgdeKleertjes.

April

April begint raar, met sneeuw. Zonnebloemolie wordt overal in Nederland zeldzaam door de oorlog in Oekraïne: ook in Rijswijk zijn er lege supermarktschappen.

Er is enige ophef over twee afgezaagde bomen in de Bogaard, nadat Groot Rijswijk bekend had gemaakt dat de ginkgo’s niet gekapt zouden worden. De twee bomen blijken toch niet verplaatst te kunnen worden. Vier bomen redden het wel. Don Bosco doneert €1100 aan een Oekraïense stichting voor kinderrechten. Het is de opbrengst van 725 zelfgebakken koekjes.
Een petitie voor niet bouwen in Pasgeld is meer dan 4000 keer ondertekend. PvdA stelt vragen over het relatief hoge aantal meldingen van huiselijk geweld in Rijswijk.

Er worden hamsters gedumpt bij de Knaaghof. 19 april vindt er een spoeddebat plaats: blijft het azc toch (weer) langer open? Enkele ondernemers geven aan dat wel te willen. Het besluit wordt uiteindelijk uitgesteld tot 10 mei.

Intussen trekt GroenLinks zich terug uit de coalitieonderhandelingen. 

Het NK Tegelwippen gaat van start in Rijswijk.
Er wordt bekendgemaakt dat de oude grens tussen Rijswijk en Den Haag wordt teruggebracht.

Een serie van journalist Frans Limbertie over het verenigingsleven in Rijswijk start.

De directeur van Rijswijk Wonen, Rob van den Broeke, maakt in Groot Rijswijk bekend dat de verouderde woningen in Te Werve Oost zullen worden gesloopt. Trias, Centrum voor de kunsten neemt haar intrek in het nieuwe Huis van de stad Rijswijk.

Mei

Een nieuw stripkarakter is geboren: Budgy, speciaal ontworpen voor én in Rijswijk, door illustrator Keith Tolk.

De gemeente keert aan de eerste huishoudens de eenmalige energietoeslag uit vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Zes inwoners van Rijswijk ontvangen een Koninklijke Onderscheiding.

De eerste honing wordt geoogst in Pasgeld. De gemeenteraad kiest ervoor het azc te sluiten en voor flexibele woningen te gaan op het terrein aan de Lange Kleiweg: tot 1 december zal het azc open blijven.

Rijswijker Pieterjan Ruysch verzorgt de lasershow tijdens het Eurovisie Songfestival en vertelt erover aan Groot Rijswijk. Er komt een Rijswijks vertaalboekje Nederlands-Oekraïens.

De Regenboogvlag wordt gehesen op 17 mei, als teken dat iedereen in Rijswijk zichzelf mag zijn.

Intussen begint de zoektocht naar de nieuwe burgemeester van Rijswijk.
Er wordt bekend dat een peuter zich heeft geprikt aan een injectienaald in het Julianapark.

Een ontmoetingsruimte in Nieuw Benedictus wordt geopend.

Groot Rijswijk neemt een kijkje op de open dag voor media bij het Biomedical Primate Research Center.

Orgelmannen Kees en Ronald mogen, nadat eerst bekend was gemaakt dat ze geen vergunning meer zouden krijgen, uiteindelijk toch blijven aan de Herenstraat in Oud Rijswijk.

In een woning aan de Frans Halskade wordt het stoffelijk overschot aangetroffen van een 69-jarige man die er al vijf maanden lag.

Juni

Welzijn Rijswijk komt vrijwilligers tekort in de maaltijdbezorging. Aandacht hiervoor in Groot Rijswijk levert nog dezelfde week vijf nieuwe vrijwilligers op.

Restaurant ’t Ganzenest ontvangt een Michelin-ster. In de nacht van 25 op 26 mei breekt er een grote brand uit in garages aan de Van Gijnstraat. Uit onderzoek van de politie zal later blijken dat er geen reden is te vermoeden dat de brand opzettelijk is veroorzaakt.

Rijswijkse basketbalvereniging Lokomotief wordt twee keer kampioen van Nederland.

Studenten komen met een plan dat een einde maakt aan de leegstand van drie kantoorpanden in Plaspoelpolder, door er studentenwoningen van te maken.

De MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) doet een oproep: zonder financieel vangnet zal er minder openbaar vervoer zijn in 2023. (Uiteindelijk zal er veel geld naar het OV in de regio gaan, maar dat wordt pas medio november bekend.)

Omwonenden van de Van Vredenburchweg vrezen voor de verkeersveiligheid vanwege de ontwikkeling van 39 nieuwe woningen op de voormalige Buitenplaats Hofstede.

Er komt een waterspeelplek op het Bogaardplein.

De nieuwe coalitie en het nieuwe coalitieakkoord worden bekendgemaakt en de eerste open dag in het vernieuwde Huis van de stad Rijswijk vindt plaats.

Het watertappunt in Oud Rijswijk wordt in gebruik genomen. Rijswijkse vertaler Ingrid Biesheuvel wordt genomineerd voor een vertaalprijs. Het Rijswijkse vertaalboekje Nederlands-Oekraïens krijgt wegens succes een tweede druk.

Jayme (3) uit Rijswijk overlijdt aan een zeldzame spierziekte.

Het Varend Corso vindt plaats, voor het eerst in drie jaar. Huisartsen luiden de noodklok vanwege de toenemende druk op de huisartsenzorg.

RijswijkBuiten wordt geplaagd door een taxuskeverplaag.

De leerlingen van de Wethouder Brederodeschool winnen de Afvalrace 2022. Over afval gesproken: de eerste elektrische vuilniswagen van Avalex gaat aan de slag.


Jan en Noor gaven in januari hun mening in een straatinterview over de gemeenteraadsverkiezingen.