Een blik in de ogen van een vale gier.
Een blik in de ogen van een vale gier. (Foto: Robert Heijdemann)

Roofvogels vliegen hoog boven Te Werve

Kijken naar vrij rondvliegende roofvogels is al leuk, maar wanneer een twaalf kilo zware Amerikaanse zeearend met een spanwijdte van 2,5 meter op je schouder landt, dan is dat wel een heel bijzondere belevenis. Maandag 29 mei gaven Gerard en Bettine van den Brink een demonstratie op het Landgoed Te Werve. 

Door: Robert Heijdemann

Landgoed Te Werve aan de Van Vredenburchweg deed Tweede Pinksterdag mee aan de landelijke Dag van het Kasteel. Ze zette de deuren open en zorgde voor een spectaculaire roofvogelshow. De kinderen mochten de uilen, valken en buizerds laten landen op hun hand en regelmatig ook op hun hoofd. Voor de hele grote vogels, zoals de Amerikaanse Zeearend, werden ook de volwassenen ingezet als landingsplek.

Havik in kippenschuur

Het werken met roofvogels is voor Gerard en Bettine van den Brink een gezamenlijke passie. "Wij bezitten op dit moment zo rond de twintig verschillende soorten roofvogels en uilen". Zij vliegen 365 dagen per jaar met hun vogels. De passie bij Gerard ontstond toen er een wilde havik de kippenschuur van zijn opa in vloog. Gerard was toen een 8-jarig jongetje. Alle roofvogels waarmee hij en Bettine werken zijn gekweekt en komen niet uit de vrije natuur.

Twee maanden jong uiltje

Kort voor 15.00 uur stonden er al veel ouders, kinderen en opa’s en oma’s aan de rand van het gazon voor Landgoed Te Werve. Aan het verzoek van Bettine om de kring wat kleiner te maken, werd direct gereageerd. "We hebben ook al handschoenen neergelegd in het gras. De kinderen die daar vlakbij zitten mogen de handschoen aandoen, zodat de vogels bij jullie kunnen landen. Na afloop mogen jullie je handschoen doorgeven aan andere kinderen". Allereerst was een klein, twee maanden jong uiltje aan de beurt. Eén van de jonge bezoekers liep met het uiltje op een stokje de hele kring rond.

Een echte aaseter 

Vanaf dat eerste moment werden de vogels steeds groter. Van een zwarte bosuil, een woestijn buizerd tot een oehoe. Over alle vogels vertelde Bettine leuke wetenswaardigheden. Het werd wel even stil toen Gerard met een Vale Gier de kring binnen kwam. Een indrukwekkende vogel van maar liefst twaalf kilo, die in het wild een echte aaseter is. En dan als sluitstuk: het optreden van de Amerikaanse Zeearend! Met een gewicht van twaalf kilo is dat onmiskenbaar de reus van de roofvogelwereld . Die nam even zijn kans waar om een groot rondje te vliegen.


Onrust rond Geestbrugweg

De Geestbrug weg is dringend aan een herinrichting toe. Zowel weggebruikers als bewoners zijn het hier over eens. Of bij de nieuwe inrichting ook een tram hoort, levert nogal wat meningsverschillen op. Als het aan Wij. Rijswijk ligt is er een simpel alternatief: een busverbinding van de Binckhorst, door de Rotterdamse baan, naar Delft. Wij Rijswijk heeft het college al vaker gevraagd om het nut en noodzaak aan te tonen van de tram die over de Geestbrugweg moet gaan rijden. Nu is dit nog niet gedaan en vraagt Wij. Rijswijk samen met de VVD om het akkoord voor de tram te verwijderen uit de planvorming. "Je moet eerst iets goed onderzoeken voordat je ergens akkoord op kan geven", meent Danny van Dam. "Het laatste wat je zou willen is deze belangrijke toegang tot Rijswijk ontoegankelijk maken." Van Dam wijst op de Geestbrugweg als doorgangsroute van en naar het RIjswijkseplein, dat ontzorgd moet worden. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij een Haags probleem gaan oplossen door onze verkeerssituatie te laten verslechteren", merkt hij op.