Peter Willems met een ‘spezial edition’ van Kraftwerk’s Radio Aktivität.
Peter Willems met een ‘spezial edition’ van Kraftwerk’s Radio Aktivität. (Foto: Robert Heijdemann)

Collector’s items voor verwende muziekliefhebbers

Winkelen

Ruim 40 jaar verbleef Peter Willems tussen de groten der aarde in de muziekwereld. In die periode verzamelde hij collector’s items zoals backstage passen, limited editons CD’s, posters, gesigneerde tourprogramma’s en meer zeldzame objecten. Nu is hij neergestreken in de Plaspoelpolder en heeft hij 12.000 bijzondere items op voorraad voor de ‘verwende’ muziekliefhebber.

Door Robert Heijdemann

Eén van die verwende muziekliefhebbers is zeker Robbie van Leeuwen (Shocking Blue). Op de zaterdagmiddag dat Groot Rijswijk naar binnen loopt bij Peter voor een interview, zit de oprichter van Shocking Blue al aan tafel. Hij heeft een lijstje bij zich met speciale muziekuitgaves. Met het verzoek aan Peter die voor hem te zoeken.

Prinses Margriet

In zijn twintiger jaren werkt Peter in Duitsland op de basis met de Nederlandse Hawk Squadrons. Veel van zijn collega’s kozen daarna voor een functie als beveiliger op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Ik kreeg de kans te gaan werken in het Maastrichtse MECC. Daar werden al veel beurzen georganiseerd, maar ze wilden ook muziekconcerten. Een heel bijzonder evenement was het Unicef (Danny) Kaye Award met artiesten en speciale gasten zoals Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Vanuit beveiliging een forse klus.”

Begin van verzamelen

Na het MECC werkte hij voor Ahoy en verschillende hotels, zoals het Scheveningse Kurhaus. “In die periode zorgden we voor meer dan alleen de veiligheid. Tourpromotors hadden hun handen vol aan het concert zelf en wilden dat wij alles voor de artiesten deden, vanaf het moment dat ze in Schiphol aankwamen tot ze er weer vertrokken. Je zorgde niet alleen voor hun veiligheid, maar ook dat het hen aan niets ontbrak. Je leerde ze dan ook beter kennen.” Hij begon met het verzamelen van talrijke gesigneerde tourprogramma’s, elpees en foto’s. Ook begon hij met het kopen van limited editions en zeldzame items.

Arnold Schwarzenegger

Door de coronabeperkingen sloten de hotels en kwamen er tijdelijk geen beroemdheden meer naar Nederland. “Mijn laatste opdracht was voor Arnold Schwarzenegger. Met hem bracht ik drie dagen door in Amsterdam.” In al de jaren werkte en zorgde hij voor de veiligheid van artiesten als Prince, David Bowie, Stevie Wonder, Liza Minelli en nog 450 andere beroemdheden.

Ducoso

In 2007 had Peter al Ducoso opgericht, waarvan de afkorting staat voor Dutch Collectors Society. Via Marktplaats kocht en verkocht Peter al regelmatig artikelen. Vier maanden geleden opende hij zijn film- en muziekwinkel aan de Diepenhorstlaan 10d in Rijswijk. In de winkel zijn 12.000 items ondergebracht. Vinyl, compact discs, muziek dvd’s, klassiekers op dvd, blu-rays, boeken, posters en nog veel meer. Ook koopt Peter in. Daarbij let hij op wat past in de collectie: “Pop, rock, jazz en een prachtige collectie klassiek.”

De winkel is elke week op vrijdag en zaterdag geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Van de winkel zijn ook 2000 advertenties te vinden op Marktplaats. Wie Peter in actie wil zien, kan kijken naar Ducoso Facebook. In opnames loopt hij naast Schwarzenegger door Amsterdam.

Afgeladen pallets

Het heeft wel veel tijd gekost voordat de nieuwe winkel was ingericht. Peter vertelt: “In de loop der tijd verzamel je veel, je ziet zoveel dat de moeite waard is te bewaren. Mijn hobby is wat uit de hand gelopen. Vanuit het magazijn moest de vrachtwagen drie keer rijden met afgeladen pallets om alles in de winkel te krijgen.” 

De vrachtwagen moest drie keer rijden om alles in de winkel te krijgen

“Na weken van uitpakken staat alles nu op zijn plaats. Het belangrijkste is de tafel met vier stoelen in mijn winkel, waar ik met bezoekers praat over muziek en films. Veel klanten weten de weg naar mijn winkel te vinden. Verzamelaars, maar ook beroemdheden: muzikanten en zangeressen. Ik organiseerde ook concerten (Gare du Nord, Laura Fygi, Jan Akkerman) en misschien pak ik dat weer op. Ik werk samen met winkels in Engeland en Amerika, en als ik een zoekopdracht krijg dan deel ik dat met hen. Meestal lukt het wel om het item aan te kopen voor mijn klant.”

Goede herinneringen

Peter Willems noemt zijn nieuwe locatie ‘de meest diverse film- en muziekwinkel van Nederland.’ “Het is altijd een uitdaging een aanbod te hebben dat een ander niet heeft. Of dat nu een gesigneerde autobiografie van Barack Obama is, een zeldzaam concert van Marlene Dietrich op dvd of een 6 cd-promobox van Mo Austin (Warner Brothers), waar een exclusieve track van George Harrison op staat. Hier liggen ze op de plank.”

Terwijl een winterzonnetje zich aan het eind van de middag boven de Plaspoelpolder laat zien, vertelt Peter over de vele goede herinneringen die hij tijdens zijn carrière opgebouwd: “Ik danste met Liza Minelli, speelde voetbal met Mick Hucknall, drukte Frank Sinatra de hand, sprak uitgebreid met Prince en Pavarotti en rookte een sigaar met Schwarzenegger. Life doesn’t come any better.”