Gijs van Malsen en Marianne Solar luisteren naar de verhalen van de bewoners.
Gijs van Malsen en Marianne Solar luisteren naar de verhalen van de bewoners. (Foto: RH)

Bernharddiner tussen lift en brievenbussen

Algemeen

De Bernhardflat aan de Mgr. Bekkerslaan heeft een actieve activiteitencommissie. Dinsdagavond zorgde zij in het kader van de Wijkestafette voor een uitgebreid diner voor de bewoners. Maar liefst 84 bewoners schoven aan en genoten van het diner en de gezelligheid. Door het grote aantal deelnemers was de entreehal omgetoverd tot gezellig versierde feestzaal.

Door Robert Heijdemann

Het afgelopen jaar zijn in heel Rijswijk Wijkestafettes georganiseerd. Wethouder Gijs van Malsen keek bij aankomst in de Bernhardflat blij verrast op van het grote aantal aanwezige bewoners. “Hoe mooi is het als zoveel bewoners zorgen voor een gezellig moment met elkaar.”

De Wijkestafette is een project dat ontmoeten stimuleert in Rijswijk. Wethouder Welzijn Gijs van Malsen omarmt dit initiatief. Hij gaat uitgebreid in gesprek met de bewoners. “Samen eten is gezellig. Samen eten is ook een goede manier om elkaar beter te leren kennen.” Alhoewel de Wijkestafette voor een jaar was bedoeld, wil hij door het succes nog langer hiermee doorgaan.

Ontmoetingsruimte

De Bernhardflat met 112 appartementen heeft een mooie ontmoetingsruimte op de eerste etage. Hier worden dagelijks activiteiten georganiseerd zoals jokeren, klaverjassen, schilderen, een creamiddag en ‘Bernhard in beweging’. En natuurlijk de koffieochtenden. Ook wordt er gewandeld. “Activiteiten van en voor de bewoners”, vult Marianne Solar aan, zij is de flatcoach namens Welzijn Rijswijk. “Buurman Bas geeft schilderles, Fenna en Sonja leiden de creamiddag en Fenna wandelt. Het is wel uniek dat de bewoners dit allemaal zelf regelen. Best wel een voorbeeld voor andere locaties.” Zij vertelt dat bewoners van de Mauritsflat en de Constantijnflat ook gebruik maken van de ontmoetingsruimte.

Hogere ambities

Vorig jaar om deze tijd kregen alle bewoners een plantje. Dit jaar lagen de ambities hoger. Al snel kwam het idee van een echt diner naar voren. De activiteitencommissie ging aan de slag. De vergoeding vanuit de pot van de Wijkestafette was snel geregeld, maar dat was niet genoeg om de kosten te dekken. Een beroep werd met succes gedaan op Fonds 1818 en ‘het laatste gat’ in de begroting vulden de bewoners zelf. Maar toen stond er wel een echt diner van een cateraar. Uiteindelijk waren er zoveel aanmeldingen dat de ontmoetingsruimte veel te klein bleek. Dus werd uitgeweken naar de entreehal. Na hard werken door de vrijwilligers werd hier een echte feestzaal ingericht.

Wijkestafette organiseren?

Samen eten is de manier om elkaar beter te leren kennen. Het idee van de Wijkestafette is dat actieve wijkbewoners samen met een lokale ondernemer een eetmoment organiseren voor de wijk, buurt of appartementencomplex. Ook een wijkestafette in jouw buurt organiseren, er is een waardecheque van €350,- beschikbaar, mail naar Wijkestafette@welzijn-rijswijk.nl voor al je ideeën.