Leden van het Buurtpreventieteam Muziekbuurt: Richard, Tony, Nico, Thom, Stefan, Rienie, Martine, Mohammed, Rita, Dennis, Zornitsa en Matthieu.
Leden van het Buurtpreventieteam Muziekbuurt: Richard, Tony, Nico, Thom, Stefan, Rienie, Martine, Mohammed, Rita, Dennis, Zornitsa en Matthieu. (Foto: Robert Heijdemann)

Zó hecht is het team van Buurtpreventie Muziekbuurt

Verenigingen

In twee jaar tijd ontwikkelde het Buurtpreventieteam Muziekbuurt zich tot een echte vriendengroep. “In november 2020 begonnen we met 5 buurtgenoten. Inmiddels tellen we dertien leden, die niet alleen surveilleren in de wijk, maar ook met de bewonersvereniging en andere vrijwilligers mooie dingen doen, zoals de opschoondagen”, vertelt coördinator Matthieu.

Door Robert Heijdemann

In Rijswijk zijn er vijf Buurtpreventieteams actief. De coördinatoren hebben maandelijks overleg met de gemeente. Dat zijn vaak best pittige gesprekken. “Wij zien hoe het in de wijken gaat. Met het zwerfvuil, de bijplaatsingen bij de vuilcontainers, de boodschappenkarretjes die her en der worden achtergelaten, het parkeerbeleid, de te hard rijdende auto’s, ongelijke stoeptegels”, vult Matthieu aan. “Daar willen wij graag verandering in.”

Vertrouwenspersoon

Een van de andere leden van de buurtpreventie vertelt dat ze door de bewoners van de Muziekbuurt worden gezien als vertrouwenspersonen. “Tijdens onze wekelijkse surveillance worden we aangesproken over ergernissen en problemen. Ook herkennen bewoners ons vaak als we elkaar tegenkomen, dan komen ze ook spontaan naar ons toe. Dat betekent dat je hun vertrouwen hebt.”

Dat betekent dat je hun vertrouwen hebt

In de afgelopen twee jaar is de groep flink gegroeid van vijf naar dertien leden. “Dat betekent dat we twee surveillance-groepen hebben. Dat heeft wel het nadeel dat je niet iedereen regelmatig ziet. Daarom komen we ook regelmatig met het hele team bijeen in buurthuis de Smeltkroes. Dan praten we bij en en horen we van Matthieu de laatste informatie van de gemeente”, vertelt een van de leden. Inmiddels is Buurtpreventie Muziekbuurt niet alleen een hecht team geworden, maar ook een trouw team, dat haar taak serieus neemt. 

Verbeteringen

Op de vraag waarom ze bij de Buurtpreventie zijn gegaan, komen er diverse antwoorden, van “We zijn in de weer voor onze eigen wijk, voor de veiligheid en de leefbaarheid” tot “De mensen bedanken ons ervoor”. Maar ook: “Je kan altijd klagen, maar je kan je ook inzetten voor verbeteringen.” Een vaste activiteit is de surveillance. Dan lopen de ‘buurtpreventen’ een route door de Muziekbuurt. Vaste punten in de route zijn de ‘hotspots’. Dat zijn de plaatsen waar troep naast de afvalcontainers wordt gezet.

Hotspots zijn de plaatsen waar troep naast afvalcontainers wordt gezet

Aandachtspunt nummer 1 is het zwerfvuil dat her en der in de wijk ligt. “Een kwestie van mentaliteit en opvoeding”, vinden ze. “Als ouders het de kinderen niet bijbrengen, is het dweilen met de kraan open. Zo jammer, want de Muziekbuurt is een mooie en ook groene wijk met singels, grenzend aan het Wilhelminabos.” Dit zwerfvuil is ook een onderwerp dat in de gesprekken met de gemeente aan de orde komt. Zoals de hoeveelheid afvalbakken in de wijk en de snelheid waarmee bij plaatsingen bij vuilcontainers wordt opgehaald.

Boodschappenwagentjes

Een continue irritatie vormen de rondzwervende boodschappenwagentjes. “Het weghalen duurt lang, waardoor ze regelmatig in de sloten terechtkomen. Er is een nieuwe ontwikkeling waarbij een wiel van het karretje blokkeert als je meer dan een bepaalde afstand van de winkel komt. Dat willen we ook graag hier. Maar daar moeten de supermarkten wel aan meewerken.”

Uitgescholden

De teamleden van de Buurtpreventieteam zijn trots op hun werk. Ze vinden het wel jammer dat ze vaak worden uitgescholden door de jeugd. Laatst werd een van hen met opzet aangereden door een elektrisch fietsje. Maar dat weerhoudt ze er niet van hun werk te doen. In alle wijken zijn er verschillende aandachtspunten. Maar zeker is wel dat de Rijswijkse Buurtpreventieteams een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid en de veiligheid in de wijken.

Regen en wind

Trouw zijn de Buurtpreventieteams het hele jaar actief in hun wijk. Ze signaleren en melden zaken die aandacht nodig hebben, zoals onveilige situaties (lantaans die niet branden, losliggende tegels), organiseren opschoondagen en begeleiden met Halloween de kinderen zodat ze veilig kunnen oversteken. Tijdens het Dickens Festival hielpen ze mee om alles in goede banen te leiden. Wie ook een bijdrage wil leveren aan het welzijn en de veiligheid in zijn of haar wijk, vindt meer informatie op www.rijswijk.nl/buurtpreventie.