Schimmel is een indicator dat de boom niet meer gezond, en dus niet meer veilig is.
Schimmel is een indicator dat de boom niet meer gezond, en dus niet meer veilig is. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Kap van 161 bomen door gemeente Rijswijk roept veel vragen op

Algemeen

Op 9 januari is de gemeente Rijswijk gestart met de kap van 161 bomen. Dit roept veel vragen op bij inwoners. Is het kappen van die bomen wel nodig? Ja, zegt de gemeente. De bomen zijn niet meer gezond, met alle risico’s van dien.

In Rijswijk staan ongeveer 35.000 bomen, langs straten, in parkjes en plantsoenen. Elk jaar controleert de gemeente een kwart hiervan. Tijdens de controle, door een zogenoemde boomdeskundige, wordt gekeken of de bomen nog gezond en daarmee veilig voor hun omgeving zijn. In 2022 waren 9.000 bomen aan de beurt in Plaspoelpolder, Huis te Lande, Julianapark, Te Werve, Muziekbuurt, Kleurenbuurt, Artiestenbuurt, Stationskwartier. 161 hiervan moeten gekapt worden.

Lint om stam

De bomen die gekapt worden, lijden aan een boomziekte of ze hebben een slechte kwaliteit. “Hierdoor leveren ze gevaarlijke situaties op voor hun omgeving”, aldus de gemeente. De bomen die gekapt zullen worden, hebben een lint om de stam. De zaagwerkzaamheden zijn gestart op maandag 9 januari.

Veel gesneuvelde bomen

In de eerste maanden van 2022 sneuvelden er veel bomen door vier stormen: Corrie, Dudley, Eunice en Franklin. Maar liefst 228 bomen gingen toen tegen de vlakte. De gemeente maakte toen bekend dit verlies te compenseren met 330 nieuwe bomen in het voorjaar van 2023. Verder zijn er in de zomer van 2022 100 iepen met iepziekte verwijderd. Ook hiervoor komen nieuwe bomen in de plaats. 


Door de winterstormen begin 2022 sneuvelden er ruim 200 bomen in Rijswijk. - Archief/RM

Duurt soms paar jaar

Toch zullen bomenliefhebbers even geduld moeten hebben: “Snelle vervanging door nieuwe bomen lukt helaas niet altijd. Vaak wachten we op het nieuwe plantseizoen om bomen te planten. De beste periode om bomen te planten is van november tot april, afhankelijk van het weer. Wanneer het vriest, worden er ook geen bomen geplant. Bij het herinrichtingen van straten of wijken, hebben nieuwe bomen geen kans om te groeien. Dan duurt het soms een paar jaar voordat we daar nieuwe bomen planten.”

Wat is een boomveiligheidscontrole?

De gemeente Rijswijk is als boomeigenaar verplicht om de bomen goed te onderhouden en te laten controleren door een boomdeskundige. Deze boomdeskundige kan achterhalen of een boom gebreken heeft of ziek is. Als bijvoorbeeld dood hout in de kroon zit, is de boom waarschijnlijk ziek of lijdt aan een schimmel. Regelmatig controleren is dus belangrijk om de groeiontwikkeling van een boom goed in de gaten te blijven houden. Ook is een goed advies belangrijk, bijvoorbeeld om een boom te snoeien, zodat een jonge boom op latere leeftijd een mooie kroon gaat vormen.