Wim samen met Ivo bij de Coffee-Bike.
Wim samen met Ivo bij de Coffee-Bike. (Foto: Robert Heijdemann)

Marktmeester Wim Both heeft mooie plannen voor Rijswijkse markt

Cultuur

“De markt in Oud Rijswijk is de leukste markt van Zuid-Holland. De sfeer is gemoedelijk en de marktkooplieden gaan goed met elkaar om”, vertelt Wim Both, sinds oktober vorig jaar de nieuwe marktmeester. “We zijn nu vooral druk met het vullen van de gaten die tijdens corona zijn ontstaan.”

Door Robert Heijdemann

Als we de marktmeester zaterdagmorgen op de markt treffen, is het nog donker. Het is al druk met marktkooplieden die hun kraam opbouwen. Wim heeft er al heel wat uurtjes op zitten. “De wekker staat zaterdagochtend om 4 uur. Dan ga ik naar de gemeentewerf bij de haven om mij om te kleden en de portofoon te pakken. Vanaf half zeven komen de eerste kramen. Het is belangrijk dat de vaste kramen met vergunning op de goede plaats staan. Ze mogen ook niet in de weg staan als er een ambulance door moet.” En eind van de middag let hij ook op of de marktlui hun standplaats wel netjes achterlaten. Maar tot zover de taken van de marktmeester die op papier staan. Wim gaat in zijn werk een stukje verder.

Gaten vullen

Wim Both is al sinds 2016 in dienst bij de gemeente als handhaver, ofwel inspecteur openbaar gebied voor Oud Rijswijk. In die functie had hij altijd al veel contact met de marktmeester over het reilen en zeilen op de markt. “De gemeente zag met lede ogen aan dat er tijdens corona lege plekken ontstonden. Non-food producten mochten niet meer en ook moesten we bij de indeling bepaalde afstanden hanteren”, vertelt hij. In tegenstelling tot zijn voorgangers, is hij in vaste dienst bij de gemeente. Hij heeft niet alleen meer betrokkenheid bij de markt als Rijswijkse publiekstrekker, maar ook kent hij de gemeentelijke organisatie. “Willen we een nieuwe ondernemer toelaten, dan moet er een vergunning komen. Door de goede contacten verloopt dat voorspoedig en kan de kraam snel komen.” De bedoeling is dat hij de markt weer laat bloeien in alle opzichten.

Coffee-Bike

Bij onze wandeling over de markt stoppen we het eerst bij de Coffee-Bike voor een verse koffie en een stuk maanzaadcake. “Vers gebakken”, vertelt Ivo Zuiderveld. “Hij runt ook De Oude Bakkerij, de B&B in de Schoolstraat. Sinds vandaag heeft hij ook de Dinerliner op de markt staan, naast de ingang van de Oude Kerk. “Hier maken en verkopen wij crêpes, galettes en sandwiches. We merkten met de Coffee-Bike dat bezoekers het leuk vinden om tijdens het winkelen wat te drinken en te eten. Naar de markt ga je ook voor de gezelligheid.’ Hij hoefde niet lang na te denken toen hij de mogelijkheid kreeg op de markt te komen staan. “Allereerst is koffie mijn hobby. Daarnaast is de locatie prima en de manier waarop de ondernemers elkaar helpen fantastisch. Bij de voorbereiding heb ik veel steun gehad van de ervaren collega’s, ze denken met je mee”, geeft Ivo aan. “Ik ben best een beetje trots dat ik hier sta. De markt heeft een breed aanbod aan groente, bloemen en kaas. Het is ook belangrijk dat er ook weer kleding en tassen gaan komen. Dat hoort er ook echt bij.

Kleding en tassen

Ivo wordt op zijn wenken bediend. Nieuw vandaag op de markt is ook Hellies Fashion. Hellen woont in Ypenburg en staat veel op braderieën. “Toen ik hoorde dat hier ruimte was, heb ik direct contact opgenomen. Vandaag ben ik hier voor het eerst, maar ik heb er nu al een goed gevoel bij.” Ze verkoopt kleding in de maten 36 tot 58. Vanaf komende zaterdag neemt ze ook tassen mee.

Rijke geschiedenis

De weekmarkt in Oud Rijswijk heeft een rijke geschiedenis. Veel kramen staan er al tientallen jaren en zijn overgegaan van vader op zoon. Nu, ruim 65 jaar na de oprichting in 1956, is de zaterdagmarkt de grote publiekstrekker in de regio. Voor de geschiedschrijving. Het was op zaterdag 25 augustus 1956 de kleurrijke burgemeester Archibald Bogaardt die de opening verrichtte. Vanaf een speciaal gebouwd bordes van het GGD-gebouw in de Schoolstraat.

In het bloed

Wilco Bull staat al 40 jaar met reformartikelen op de Rijswijkse markt. “Mijn hele familie is actief op markten, maar dan wel met kaas. Als jongetje van 12 kwam ik al mee met mijn opa. Ik vond het geweldig. Maar op de Rijswijkse markt was geen plaats voor een nieuwe kaaskraam. Toen koos ik voor reform. Er stroomt marktbloed door mijn aderen.” Wilco is inmiddels 67 jaar, zijn opvolger staat al klaar. “Mijn zoon draait al mee. Hij heeft ook een Reform-webwinkel op internet. Dat is de nieuwe generatie.” Inmiddels wordt het drukker op de markt.

Bloeiende markt

Elke zaterdag is Wim op de markt. Hij praat met de ondernemers en met de bezoekers. Toen het zo glad was door de ijzel, haalde hij op de werf snel zakken zout en zorgde dat toen de mensen kwamen er zonder problemen kon worden gelopen. “Je moet snel schakelen. Je wil geen vallende bezoekers.” Zijn wens voor de toekomst: “Dat het hier in Oud Rijswijk een bloeiende markt is, met ondernemers die hier met plezier staan en een goede boterham verdienen. En ook een gezellige markt met een breed aanbod waar bezoekers uit Rijswijk, maar ook uit de regio op zaterdag met plezier komen, voor een rondje om de kerk!”