Voorzitter Remco van Oyen vindt dat de gemeente voor bepaalde zaken de regie moet nemen.
Voorzitter Remco van Oyen vindt dat de gemeente voor bepaalde zaken de regie moet nemen. (Foto: Ronald Mooiman)

Hockeyclub RHC en gemeente Rijswijk staan voor veel uitdagingen

Veel Rijswijkse sportverenigingen hebben het moeilijk. Behalve de gebruikelijke tekorten op het gebied van vrijwilligers en aantal leden, is daar ook nog de energiecrisis met de nodige extra lasten bij gekomen. De Rijswijksche Hockey Club (RHC) lijkt de crisis goed te doorstaan. De huidige voorzitter, Remco van Oyen, is blij en trots hoe de vereniging ervoor staat, maar ziet in dit nieuwe jaar nog veel uitdagingen.

Door Ronald Mooiman

In het clubgebouw van de Rijswijksche Hockeyclub aan de Lange Kleiweg is het koud. Net als in de bestuurskamer waar het gesprek met de voorzitter plaatsvindt. “We hebben de verwarming in deze periode wat teruggedraaid nu het clubgebouw minder gebruikt wordt."

Ook RHC moet bij de energiekosten pas op de plaats maken. “We staan er als vereniging goed voor, maar de energiecrisis voelen we zeker wel. We moeten kijken of we in dit clubgebouw, of in een nieuw gebouw een warmtepomp en zonnepanelen gaan krijgen. De lampen op het veld zijn al met ledverlichting. We werken met een waterreservoir onder ons vierde veld waarin we regenwater opvangen voor het besproeien van de velden. Daarom hoeven we geen kraanwater of slootwater te gebruiken. Dat is ook duurzamer. En we werken aan een groots plan voor zonnepanelen om energieneutraal te worden.”
Remco van Oyen kwam in 2003 binnen bij de club. Via verschillende functies werd hij in 2018 voorzitter. “Vanaf het begin heb ik gezegd dat ik niet alles ga beetpakken. Dan ben je heel snel al opgebrand. In het eerste weekend werd ik al door een ouder van een jeugdlid en een seniorenlid benaderd voor een gesprek. Deze heb ik vriendelijk doorverwezen naar het desbetreffende commissielid. Indien nodig volg ik en begeleid ik, maar wanneer ik alles ga oplossen, heeft de vrijwilliger ook niets meer te doen en komt er steeds meer op het bordje van de voorzitter terecht. We hebben normaal gesproken zeven bestuursleden. Nu vier. Dat betekent dat je als voorzitter extra taken moet verrichten. We zijn nu wel bezig om aanvulling te vinden. En het stichtingsbestuur neemt het beheer van het gebouw en de velden voor haar rekening.”

Fietscross

Het meest actuele dat bij de vereniging speelt is de vorming van een ‘nieuw’ Sportpark Elsenburg. Wielervereniging De Spartaan maakte al onderdeel uit van het sportpark. Nu zijn alle werkzaamheden erop gericht om ook plek te maken voor een fietscrossbaan voor de FCC Rijswijk. “Binnen Multifunctionele Accommodatie Sportpark Elsenburg (MFA) zijn we bezig om de ruimtes die de verenigingen nodig hebben vorm te geven. Wij zijn er als vereniging elke dag en de beide andere clubs minder. Maar wanneer de andere verenigingen drukbezochte wedstrijden zouden hebben, hebben we al snel een parkeerprobleem op het sportpark. Daar zijn we in samenspraak met de gemeente nu mee bezig. Het plan krijgt steeds meer vorm.”

Regie nemen

Volgens Van Oyen moet de gemeente Rijswijk ook in andere zaken de regie nemen. "Als wij onze velden gaan sproeien, kan het zijn dat de wielerbaan nat wordt, met alle veiligheidsrisico's van dien. De Spartaan en wij willen graag dat de gemeente een rol speelt in de oplossing daarvan. En zo zijn er meer zaken waarin we graag zien dat de gemeente met ons meedenkt. Er zijn verschillende commerciële partijen die op het sportpark komen om de exploitatie ervan ook rendabel te maken. Denk daarbij aan kinderopvang en fysiopraktijken. Die moeten ergens hun onderkomen vinden. Bij ons of in een nieuw gebouw. Dat is nogal passen en meten. Vanuit ons is de stichting daar volop mee bezig. Uiteindelijk moet dat leiden tot een voorstel voor nieuwbouw, waarover onze leden het laatste akkoord geven zodat alles door kan gaan. Die geven alleen maar akkoord als er genoeg vertrouwen is in de nieuwe opzet.”