Martine Koopman vindt de alcoholvrije maand tot nu toe prima vol te houden.
Martine Koopman vindt de alcoholvrije maand tot nu toe prima vol te houden. (Foto: IkPas/Happy Fit)

#ikpas: gezonde start 2023

In September ben ik gestart als voorzitter van de Rijswijkse Sportraad. De IkPas campagne wordt altijd van harte gesteund door de sportraad. Dat kon ik natuurlijk het best doen als ambassadeur. 

Voor mij echt wel een uitdaging, want ik hou best van een wijntje. Hoe makkelijk is het om de gewoonte te doorbreken om bijvoorbeeld bij het eten een wijntje te nemen. Ik kon eigenlijk ook niet bedenken wanneer ik voor het laatst een maand geen alcohol had gedronken. Een goed idee dus om dat uit te gaan proberen en 2023 gezond te starten.


Na een heerlijke champagne op oudejaarsavond echt van start gegaan. Ik heb me voorgenomen alles te doen wat ik normaal ook zou doen en de verleidingen niet uit de weg te gaan. 

De start was meteen lastig, want de eerste week was ik op vakantie in ons familiehuis in de Ardèche in Frankrijk en daar gaan we nogal eens uit eten met een wijntje erbij. 

Dag 1

Op dag 1 van #ikpas meteen een nieuwjaar lunch in een goed restaurant, waar ik normaal gesproken een bijpassend wijnarrangement had genomen. Net als iedereen aan de tafels om ons heen. Nu een mocktail van gingerale, extra gember en vers appelsap en daarna een 0% biertje. En daarna op dezelfde dag nog een nieuwjaarsborrel bij onze Vlaamse buren. Iedereen aan de champagne, ik aan de Perrier en de 0.0% Affligem. Even afzien dus.

Dag 2

Op dag 2 een etentje bij onze Franse buren. Ik in het Frans uitgelegd wat #ikpas voor campagne is en hoe ik ambassadeur ben geworden. Ik denk altijd dat mijn Frans na het tweede glas wijn beter wordt, maar nu bleek het met het 0.0% biertje ook prima te gaan.

Die week geëxperimenteerd met allerlei alcoholvrije drankjes. Ik hou niet zo van zoet. De Spritz Orange bleek erg lekker. Kruidig en met pit. Een Frans drankje, dus een voorraadje ingekocht.

Na eerste week

Mijn conclusie na de eerste week is dat het tot nu toe prima is vol te houden. 0.0% biertjes zijn inmiddels een volwaardig alternatief voor een "echt” biertje. Voor wijn zie ik echter nog geen echt alternatief. Maar ook dat is best vol te houden. Zeker als je iedereen direct uitlegt waar je aan mee doet. Effecten zoals beter slapen merk ik echter nog niet. Ik hou op mijn sporthorloge de slaap statistieken bij en zie eigenlijk nog geen enkel verschil. Maar wellicht gaat dat nog komen. Ik heb pas 1/3 gehad en nog 2/3 te gaan. En dat gaat echt lukken! #ikpas.

Martine Koopman is voorzitter van de Rijswijkse Sportraad en een van de 10 Rijswijkse IkPas-ambassadeurs.