Couperus is in 1863 in Den Haag geboren.
Couperus is in 1863 in Den Haag geboren. (Foto: PR)

De Rijswijkse Buurtbieb bespreekt

'Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan...'

'Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan...' is een familieroman van de Haagse schrijver Louis Couperus. De eerste uitgave van het boek verscheen bijna 120 jaar geleden – in 1904.

Des te opvallender is dat dit boek nog steeds op de leeslijst van middelbare scholieren staat. De psychologie in het boek is dan ook van alle tijden, welke familie kent niet een klein of zelfs een groot geheim, huwelijksproblemen, geldzorgen of verkwikkelijkheden.

Pak op een druilerige dag eens alle foto’s uit de kast, ga er rustig voor zitten en laat ze de revue passeren. Soms zijn het foto’s van mensen die voorbij zijn gegaan in het leven van opa en oma of in de jeugd van vader en moeder. Dan komen er foto’s waarbij eigen herinneringen ontwaken, huwelijken, pasgeborenen, vakanties, feestdagen et cetera. Veel foto’s hebben een goud randje, ze scheppen vreugde, maar er zitten er ook tussen waar een minder florissant randje omheen zit.

'Zouden anderen weten van de geheimpjes?'

Mijmerend over de foto’s rijst dan al snel de vraag welke invloed al die herinneringen hebben gehad of nog hebben. Maken ze gelukkig of staan ze in de weg? Dagen ze uit tot het nemen van stappen of juist niet? Verbinden ze of stoten ze af? Zouden anderen weten van de kleine geheimpjes of is het niet de moeite waard ze te delen.

Buiten schiet de druilerige dag haastig voorbij en binnen hebben 'de mensen, de dingen, die voorbijgaan' zich tot een oude /nieuwe film aaneengeregen. Zo’n dag is goud waard en met het lezen van het boek komen er vast nog veel meer bij.

Daarna is het bijna een must een bezoek te brengen aan het Couperus Museum op de parterre van Javastraat 17 in de Haagse Archipelbuurt, de negentiende-eeuwse stadswijk waar zoveel personages uit Couperus’ boeken ronddwalen, zoals Eline Vere uit de gelijknamige roman.

Couperus kende de buurt als geen ander. Als schooljongen woonde hij aan Nassauplein 4 en zijn eerste roman schreef hij in het in opdracht van zijn vader gebouwde huis aan de Surinamestraat 20. Het museum bevindt zich schuin tegenover de Surinamestraat, waar sinds 1963 Couperus’ bronzen borstbeeld staat.

Een bijdrage uit de Ottoburg BuurtBieb, Esdoornstraat 3a Rijswijk.