Stefan van Egmond, Teamchef bij Politie Rijswijk.
Stefan van Egmond, Teamchef bij Politie Rijswijk. (Foto: Politie)

'Verplicht opnieuw naar school'

Ongelooflijk en verschrikkelijk. Dat was mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat de kransen die waren neergelegd tijdens de dodenherdenking waren vernield. Je vraagt je meteen af wie tot zoiets in staat is. Opgeschoten jongeren? Een verward persoon? Een gedeeltelijk antwoord kwam de volgende avond al toen een politieagent, naar aanleiding van een telefoontje van een oplettende melder, twee minderjarige jongens bij het monument met bloemen in hun hand zag lopen. Een van de jongens bleek na onderzoek niet op school te zitten. Hij verklaarde dat hij niet wist dat de bloemen met de Dodenherdenking te maken hadden. Tsja, je zou het nog bijna geloven, want je kunt je niet voorstellen dat je de bloemen bij het monument zou oppakken als je wél wist waarom ze daar lagen. Triest en tegelijkertijd zorgelijk. Omdat we niet kunnen vaststellen dat deze jongens ook verantwoordelijk waren voor de vernielingen van de avond ervoor (en vernielingen de avond erna), wordt daar nog onderzoek naar gedaan.

Nadat er een derde incident plaatsvond met de kransen, plaatste het gemeentebestuur een nieuwe krans. Samen met de gemeente hebben we vervolgens zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen om een vierde incident te voorkomen en ik ben blij dat dit is gelukt. Heeft u nog niet gesproken met de politie, maar wel informatie over deze vernielingen? Neem dan telefonisch contact met ons op of loop binnen bij het politiebureau.

In de tweede week van mei rekenden twee bedrijfsinbrekers zich rijk toen zij een kluis openbraken op een bedrijventerrein in Rijswijk en uit deze kluis ruim anderhalf miljoen aan briefgeld haalden. Met stapels briefgeld verlieten zij het pand en stapten zij in hun gereedstaande vluchtauto. Helaas voor hen reed op datzelfde moment naar aanleiding van de inbraakmelding een politieauto de wijk in. Na het krijgen van een stopteken rende een van de inbrekers de auto uit, achtervolgd door een van de agenten. De andere agent sprak de bestuurder van de auto aan en zag al snel stapels met bankbiljetten op de vloer van de auto liggen. De bestuurder werd aangehouden en korte tijd later werd ook de wegrennende inbreker in de boeien geslagen. Als snel bleek ook dat deze inbrekers geen miljonair waren geworden met hun vangst. Het anderhalf miljoen aan briefgeld betrof een buitenlandse valuta, slechts een paar honderd euro waard. De inbrekers moeten zich op een later moment verantwoorden bij de rechter.

Het zou geen slecht idee zijn als zowel de jongens als de inbrekers als alternatieve (bijkomende) straf verplicht worden om opnieuw naar school te gaan.

Stefan van Egmond (38) is Teamchef bij de Politie Rijswijk. Zijn column verschijnt elke laatste donderdag van de maand in Groot Rijswijk.