De eerste statiefoto van de nieuwe kinderrechtenambassadeurs.
De eerste statiefoto van de nieuwe kinderrechtenambassadeurs. (Foto: Robert Heijdemann)

Rijswijk heeft 16 nieuwe kinderrechtenambassadeurs

Cultuur

Een feestelijke sfeer woensdagavond 25 januari in de raadszaal van Rijswijk. In aanwezigheid van hun trotse familie en vrienden werden de nieuwe kinderrechtenambassadeurs geïnstalleerd door burgemeester Huri Sahin en wethouder Armand van de Laar. Zestien kinderen van maar liefst zestien basisscholen uit Rijswijk. Dat is vier meer dan in 2022.

Door Robert Heijdemann

De groep die afscheid neemt, kijkt wel een beetje met weemoed terug. “Het was een leuk jaar, waarin we bij van alles zijn betrokken.” Een paar herinneringen die hen nog bijstaan: in de gemeenteraad hebben ze ingesproken over een veilige verkeersroute. Bij dodenherdenking op 4 mei hebben ze een krans gelegd.

Goede ideeën melden

Een van hen geeft de nieuwelingen een goede raad: “Heb je een goed idee, vooral laten horen.” Voor de scholieren die deze avond worden geïnstalleerd laten ze een map met tips achter.

Wethouder Van de Laar vindt het belangrijk dat de stem van de jongeren wordt gehoord in Rijswijk. “Wat je vindt van de omgeving, van de straten en van het verkeer. Dat is voor ons waardevoller dan je soms denkt, daar hebben we veel aan.”


Wethouder Armand van de Laar, een van de 16 nieuwe kinderrechtenambassadeurs met haar gelofte en burgemeester Huri Sahin.  - RH

De burgemeester: “Goed luisteren naar kinderen is belangrijk, omdat we in dit huis belangrijke besluiten nemen. Besluiten die jullie leven beïnvloeden. Waar een weg komt, waar scholen worden gebouwd. Besluiten van ouderen hebben invloed op leven van jullie en de jongeren na jullie. Daarom moeten we goed luisteren naar wat in het belang is van kinderen.”

Meer scholen doen mee

Burgemeester Sahin is blij dat meer scholen in Rijswijk zich hebben aangemeld en mee willen doen met dit project. De nieuwe ambassadeurs gaf ze nog een goed raad mee: “Luister ook goed naar wat de andere kinderen op jullie school zeggen en vinden. Zo kunnen jullie deze kinderen een stem geven. Een oor bieden aan medeleerlingen”. De komende tijd zullen ze actief betrokken zijn bij Rijswijkse activiteiten. Op een digitaal platform geven ze hun mening over actualiteiten in Rijswijk.

Gelofte ondertekenen

De kinderrechtencoach Mike van der Kraan, hij begeleidt de groep het hele jaar, haalt de kinderen één voor één naar voren om de gelofte te ondertekenen. Ze ontvangen hierna felicitaties en een roos van de burgemeester en de wethouder. Deze nieuwe lichting kinderrechtenambassadeurs blijft aan tot het einde van dit jaar.