De leerlingen van Het Kristal in het Mobiel Media Lab, de infobus van de politie. Met agenten Tino Smit, Natasja Lutgens en leerkracht Edwin de Zeeuw.
De leerlingen van Het Kristal in het Mobiel Media Lab, de infobus van de politie. Met agenten Tino Smit, Natasja Lutgens en leerkracht Edwin de Zeeuw. (Foto: Robert Heijdemann)

Politie geeft voorlichting in Bogaard over cyberpesten en sexting

Politie

“Steeds meer jonge kinderen versturen weleens via Whatsapp, Snapchat of Facebook een pikante foto van zichzelf. Wat daarvan de gevolgen kunnen zijn, realiseren ze zich op dat moment niet altijd,” vertelt wijkagent Natasja Lutgens. “De foto kan worden doorgestuurd. Met alle gevolgen van dien. Gepest of uitgelachen worden op school of met je foto op sexsites worden gezet”.

Het Mobiel Media Lab, de infobus van de politie, is maandag 30 en dinsdag 31 januari en woensdag 1 februari bij de Bogaard in Rijswijk. Daar ontvangt Natasja met collega’s de kinderen van groep 8 van Rijswijkse basisscholen. Aan de hand van een quiz komen de risico’s van sexting aan de orde. En vooral: wat je er tegen kan doen. “Volgend jaar gaan deze kinderen naar de middelbare school; een nieuwe omgeving en nieuwe vrienden. We willen nu al met de kinderen en leerkrachten in gesprek.”

Zorgelijke toename

Wat zeggen de cijfers over sexting? Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren (23%) heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed ontvangen. Meisjes ontvangen vaker ‘sexts’ (24,5%) dan jongens (21,6%). Zij doen zelf ook vaker aan sexting: 7,1% van de meisjes tussen de 12 en 17 jaar heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed naar iemand gestuurd, tegenover 5,5% van de jongens. “Er is landelijk een duidelijke toename van sexting, een zorgelijke toename. Reden ook voor deze actie met de infobus.”

‘Praat erover met je kind’

In principe kan ieder kind dat online is, in de verleiding komen om een seksueel getinte van zichzelf op te sturen. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kind bewust maken van de risico’s die dat met zich mee kan brengen. Hoe makkelijk het is om iets op internet te zetten, maar dat het er nooit vanaf gaat. “Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Je kind zal dan eerder naar je toekomen als er een probleem is zoals uit de hand gelopen sexting, online pesten en lastiggevallen worden”, benadrukt Natasja.

Veilig voelen in klas

Groot Rijswijk is erbij als de leerlingen van groep 8 van Het Kristal de quizvragen invullen en erover praten met de agenten. Edwin de Zeeuw, de leerkracht van deze klas, vertelt dat in de klas regelmatig over dit onderwerp wordt gesproken. “We kijken veel naar het Jeugdjournaal en bespreken de actualiteit. De meeste van mijn leerlingen kennen elkaar al jaren, ze voelen zich veilig in de klas. Zo kunnen we alle onderwerpen open en eerlijk bespreken. Ook hoe ze met social media moeten omgaan; wat wel en niet verstandig is. En als er toch wat misgaat, dat ze dan hulp kunnen krijgen.” Edwin geeft al 18 jaar les, lesgeven is zijn passie. Zijn leerlingen zijn alles voor hem. “Ik wil graag dat ze hun weg vinden in de maatschappij, zichzelf ontdekken en hun eigen identiteit ontwikkelen. Ook als ze zelf beslissingen moeten nemen.”