Alle genomineerden en wethouder Gijs van Malsen (o.a. Welzijn) op het podium, verrast door een stortvloed aan ballonnen.
Alle genomineerden en wethouder Gijs van Malsen (o.a. Welzijn) op het podium, verrast door een stortvloed aan ballonnen. (Foto: Fred Roland)

(Vervolg voorpagina)

'Er gaat van alles veranderen. Ik moet nu incognito naar de supermarkt'

De tweede genomineerden in deze categorie waren de vrijwilligers van de maaltijdbezorging van Welzijn Rijswijk. Iedere dag bezorgen zij maaltijden bij oudere Rijswijkers. Onder hen was vrijwilliger Simon, die dit werk al 19 jaar doet. “Voor sommige mensen zijn wij de enigen die ze zien,” vertelde hij in het filmpje dat werd getoond. Een andere maaltijdbezorger vertelde: “Met sommige mensen bouw je echt een band op.”

Gekke outfits

De derde groep genomineerden, de juniorleiding van Don Bosco, vertelde waarom zij het zo leuk vinden om zich als vrijwilliger in te zetten voor buitenschoolse activiteiten met kinderen. “Juf, ik heb het echt leuk gehad met jou” - dat zijn de opmerkingen waaruit de dankbaarheid van de kinderen voor hun werk blijkt. Om hen blij te maken, trekken de jongeren letterlijk alles uit de kast, bleek in hun filmpje: “Die gekke outfits maken het wel gezelliger”, gaf een van hen toe.

De winnaar van 2022, André van Zomeren, maakte de winnaars in deze tweede categorie bekend. Hij waarschuwde hun nog even: “Er gaat van alles veranderen. Ik moet nu incognito naar de supermarkt”, waarmee hij de lachers in het publiek op zijn hand kreeg. De winnaar van de tweede prijs werd de maaltijdbezorging.

Buurtinitiatieven

Ook in de laatste categorie, ‘Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg’, waren er drie genomineerden: Joost Schoonheim van ‘Groen langs de Vliet’, de vrijwilligers van Lief & Leed en SchuldHulpMaatje. Joost vertelde met hoeveel plezier hij samen met buurtbewoners een ‘eetbare straat’ langs het Jaagpad heeft gerealiseerd. Op hun beurt vertelden de vrijwilligers van SchuldHulpMaatje, dat nu ruim één jaar bestaat, hoe mooi hun werk is: “Je gaat bij mensen op bezoek en wint hun vertrouwen. Onze bedoeling is dat mensen weer zelfredzaam worden. Het vertrouwen ontstaat al vrij snel.” Er werken nu 22 schuldhulpmaatjes bij deze stichting, maar de vraag groeit: “Afgelopen week hadden we meer dan vijf aanvragen.” Ter vergelijking: “Vorig jaar waren dat er nog geen 50 in totaal.” Er is ook goed nieuws te melden: “Zaterdag zijn er zeven mensen gecertificeerd.” 

'Wij doen dit omdat we niet anders kunnen'

Toch wonnen in deze derde en laatste categorie de vrijwilligers van Lief & Leed; ook een project van Welzijn Rijswijk. Hierbij wordt bewust aandacht gegeven aan buurtbewoners die anders zouden vereenzamen. Een bloemetje bij een feestelijke gelegenheid als een geboorte of 50ste verjaardag, maar er ook zijn om afscheid te nemen van een buur in een hospice. Wat zij zelf mooi vinden aan hun werk: “Dat je je buren, ook de eenzame mensen, uit hun huis krijgt. Dat is eervol. Want je haalt de mensen op, naar de galerij voor een bakkie koffie dat ze anders niet zouden drinken.” Inmiddels zijn er 20 straten in Rijswijk die meedoen aan Lief & Leed.

Toen wethouder Gijs van Malsen (o.a. Welzijn) de prijs aan deze groep had uitgereikt, merkte een van de Lief & Leed-vrijwilligers nog op: "Wij doen dit omdat we niet anders kunnen.” Verder deed ze een oproep: "Kijk of je ook zoiets in je buurt kunt opzetten, want het is fantastisch.”

Enkele vrijwilligers van Lief en Leed en de wethouder.
Simon van de maaltijdbezorging aan het woord.