Jamai Loman kwam de prijs, een niet van echt te onderscheiden Van Gogh - overhandigen in het borduuratelier in Hoorn. Marilou Evelo nam de prijs dankbaar in ontvangst.
Jamai Loman kwam de prijs, een niet van echt te onderscheiden Van Gogh - overhandigen in het borduuratelier in Hoorn. Marilou Evelo nam de prijs dankbaar in ontvangst. (Foto: aangeleverd)

Van Gogh-schilderij voor Marilou Evelo, oprichtster van About a Jacket in Hoorn

Nieuws

HOORN - Ter ere van het vijftigjarig jubileum trakteert het Van Gogh Museum in samenwerking met de VriendenLoterij vijftig inspirerende mensen op een Van Gogh Museum Edition: een bijna niet van echt te onderscheiden Van Gogh. De winnaars zijn niet zomaar mensen, maar vrijwilligers die iets bijzonders doen voor hun buurthuis, vereniging of stichting. Het museum heeft de afgelopen weken Nederland opgeroepen om te helpen bij het vinden van deze bijzondere mensen. Marilou Evelo van borduuratelier About a Jacket in Hoorn is als een van de winnaars uit de bus gekomen. Dinsdag 16 mei werd zij daarom verrast met een prachtig - niet van echt te onderscheiden - schilderij van Van Gogh: ‘Amandelbloesem’. “Bloeiende amandeltakken zijn herkenbaar voor alle vrouwen uit de verschillende culturen”, laat Marilou weten. 

Jamai Loman, een van de ambassadeurs van de VriendenLoterij, kwam de prijs in Hoorn overhandigen. Uit alle inzendingen heeft de jury Marilou uitgekozen omdat zij, net als Vincent van Gogh, anderen inspireert. About a Jacket is een initiatief dat creatie en integratie verbindt. Vier ochtenden in de week komt een groep vrouwen met een vluchtelingenachtergrond samen om te borduren in Hoorn. Dit doen ze onder leiding van Marilou Evelo, waarbij ze worden begeleid door vrijwilligers, zoals taalcoaches. Een van die vrijwilligers heeft Marilou  aangemeld voor deze prijs. De vrouwen die in het atelier komen borduren, komen uit conflictgebieden uit Oost-Afrika en (centraal) Azië en hebben allemaal hun eigen verhaal. Tijdens het borduren oefenen ze samen hun Nederlandse taal en praten ze over alledaagse dingen. In een ongedwongen setting en in een veilige omgeving. Dit is dé manier om hen uit een sociaal isolement te halen en te houden. Ze hebben een doel en werken samen aan mooie projecten. De jasjes en andere kledingstukken en accessoires die ze borduren, zijn te koop via deze website: www.aboutajacket.nl .