De belangengroep eisen van de gemeenteraad dat zij de regels voor het groen in het Julianapark vastlegt.
De belangengroep eisen van de gemeenteraad dat zij de regels voor het groen in het Julianapark vastlegt. Foto: aangeleverd

Burgerinitiatief en petitie voor groen Julianapark in Hoorn

Nieuws

HOORN - Via een burgerinitiatief én een petitie eist een groeiende groep verontruste inwoners duidelijkheid van de gemeente Hoorn: ‘Stel grenzen vast tussen natuur en recreatie. Stop de wildgroei aan onomkeerbare ad hoc-plannen’. 

Het is niet de eerste keer dat inwoners via de politiek het groen in het Julianapark proberen te behouden. Eerder was er onder meer sprake van de aanleg van een BMX-parcours, een aanlegsteiger voor cruiseboten en extra kunstgrasvelden voor Hollandia. “Nu wil de gemeente een stuk groen van 2000 m2 asfalteren voor een nieuw skateterrein”, zegt Paul Luiken namens belangengroep ‘Takken af van het Hoornse Julianapark’. “Tel daarbij de vele evenementen als Outdoor Stereo, Hoorn zingt Hollands, Grondslag en Ironman en het is duidelijk: een groen gebied wordt uitgewoond.” 

Een grote groep inwoners heeft zich verzameld in drie belangengroepen: Bewoners Overleg Venenlaan, Takken af van het Hoornse Julianapark en Grootouders voor het Klimaat West-Friesland. Deze drie groepen ondersteunen gezamenlijk een burgerinitiatief dat maandag 22 mei wordt ingediend bij de gemeente. Hierin wordt van de gemeenteraad geëist dat zij de regels voor het groen in het Julianapark vastlegt, zoals aangekondigd in de Hoornse Groenvisie. Paul: “Samengevat: geen schep de grond in vóór er regels zijn over wat er wél en niet kan. Door de keuze voor deze vorm is de gemeente nu verplicht het onderwerp te bespreken in de gemeenteraad.”

Het burgerinitiatief wordt ondersteund door de petitie ‘Kies voor een groen Julianapark’: https://julianaparkgroen.petities.nl/. In deze petitie worden alle achtergronden nog eens nader belicht. De petitie kan nog worden ondertekend. Paul: “Een stad die zich een ‘groene gemeente’ wil noemen, hoort uiterst kritisch om te gaan met het schaarse groen. Het plan om het huidige skatepark in dubbelgrote vorm te verplaatsen naar een stuk natuur in het park, was voor de belangengroepen de zoveelste druppel. Op dubieuze gronden (een kleine groep veelvuldige klagers) dreigt een stuk natuur te worden geasfalteerd. Een zeer slecht voorbeeld voor de jeugd.” Het burgerinitiatief verzet zich nadrukkelijk niet tegen evenementen in het park. Ook niet tegen een upgrade van het huidige skatepark. “Iedereen moet kunnen genieten van het Julianapark. Maar dan wel met respect voor álle bewoners: flora en fauna. Iedere vierkante meter die nu van het park wordt afgesnoept, komt niet meer terug. Een park dat een oase van groen vormt in een zeer verstedelijkte gemeente.”