De Klimaatburgemeester Marije van Haarlem (33) neemt een eigen tasje mee.
De Klimaatburgemeester Marije van Haarlem (33) neemt een eigen tasje mee. Foto: aangeleverd

Met Klimaatburgemeester van Hoorn op pad naar verpakkingsvrije boodschappen

Nieuws

HOORN - Hoe komen we nou toch van al dat plastic af? Veel mensen willen wel anders, maar waar begin je? Tijdens de Nationale Week Zonder Afval organiseert Zero Waste Nederland informatieve wandel- en fietstours in heel Nederland. Met de tips & tricks van een gids leer je tijdens zo’n tour je plastic-footprint drastisch te verkleinen. Ook in Hoorn is zo’n tour gepland.

Zaterdag 27 mei vind je op meer dan dertig locaties in heel Nederland Zero Waste Tours. Een lokale gids laat tijdens deze tour zien hoe je verpakkingsvrij, afvalvrij en duurzaam je boodschappen kunt doen. Van kleine lokale vintage winkel tot supermarkt. 

Marije van Haarlem (33), duurzame gids van de Zero Waste Tour in Hoorn en dit jaar Klimaatburgemeester van Hoorn, vindt het belangrijk om waar mogelijk plasticvrij boodschappen te doen. In de eerste plaats om plastic afval te verminderen, ten tweede om aan te tonen wat nou precies de impact is van andere keuzes maken tijdens het winkelen. “De impact van plastic vervuiling op onze aarde schaadt ons allemaal. Door minder plastic afval te maken kan ik een steentje bijdragen om het tij te keren.”  

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland is het hier mee eens. Pals: “We moeten afstappen van de wegwerpcultuur. De meeste spullen die we wegdoen belanden simpelweg op een grote hoop, in de verbrandingsoven of in onze oceanen. En deze vervuiling heeft steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Afval voorkomen door boodschappen te doen zonder wegwerp plastic is dírecte milieuwinst.” 

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. “Het kan zo simpel zijn als je eigen broodzak meenemen, of tas”, zegt Van Haarlem. “Voor duurzame alternatieven is het simpelweg weten waar je moet zijn.”

Tijdens de Zero Waste Tour in Hoorn deelt ze graag haar tips en ervaringen. Het einddoel is om meer mensen bekend te maken met de ondernemers en winkels in Hoorn die kiezen voor duurzame alternatieven. “Je krijgt vooral inzicht in wat voor impact je hebt als individu. En lokale ondernemers die een duurzame toekomst ondersteunen staan weer een dag in de spotlight.”

De Zero Waste Tour in Hoorn vindt plaats op zaterdag 27 mei van 12.00 tot 14.00 uur. Aanmelden kan alleen online via www.eventbrite.nl/e/tickets-zero-waste-wandeltour-hoorn-nh-611295389967 .