De 'Sjoeldames' van De Derde Helft.
De 'Sjoeldames' van De Derde Helft. (FOTO: GERARD HUBERS)

Niemand is te oud voor De Derde Helft

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. In dit artikel: De Derde Helft.

Het is die woensdagmiddag gezellig druk in de kantine van Hollandia. Alles staat in het teken van De Derde Helft. 55-plussers komen bijeen om met elkaar in en rondom het clubgebouw van de voetbalvereniging activiteiten te ondernemen. Als je binnenkomt zie je meteen links een man en een vrouw staan biljarten. Uit de speakers klinkt André Hazes met ‘n Beetje Verliefd. Rechts achter de bar is de volle stamtafel van de Walking Footballers. Zij spelen elke woensdagmiddag een partijtje onderling. En daarna is het goed toeven in de kantine met een versnapering.
Er komen een paar wandelaars binnen en zij begroeten drie dames die bij de prijzenkast aan het sjoelen zijn. Ali Nierop, Adri Dijkman en Cowi de Boer kennen elkaar al zestig jaar ("ook via de operettevereniging en onze mannen”). Voor de gezelligheid gaan ze op woensdagmiddag naar de kantine van Hollandia en nemen ze plaats achter de sjoelbak. "Want anders doe je dit alleen op Oudejaarsavond.”
Het zal geen toeval zijn dat bij Hollandia het Walking Football het best ‘loopt'. Initiatiefnemer Rein Dekker: "We begonnen drie jaar geleden met een man of acht en die groep is nu uitgegroeid tot zo'n twintig personen. Dan kunnen er mensen op vakantie gaan of geblesseerd raken.” Voor de overige activiteiten zou de belangstelling groter mogen zijn. Behalve voor wandelvoetbal kunnen senioren bij De Derde Helft ook terecht voor wandelen, biljarten, sjoelen, klaverjassen, spelletjes en voor eigen ideeën. De kosten zijn alleen de consumpties.
Dekker constateert dat ouderen moeilijk uit hun isolement komen voor dergelijke activiteiten. Zelfs als ze eenzaam zijn. "Dit vraagt een specifieke benadering. Eenzaamheid is een apart begrip. Op het moment dat je dit benoemd, haken mensen af. We willen dat iedereen zich hier welkom voelt. Wat in mijn ogen helpt is laagdrempeligheid. Misschien dat een voetbalkantine niet direct uitnodigt voor ontmoetingsactiviteiten en kiezen mensen liever voor een neutralere plek. Degenen die met een groepje afspreken hebben daar geen probleem mee en stimuleren elkaar.”
De hoop op een doorbraak van De Derde Helft is nu gevestigd op meer wandelaars. “De basis vormt een uurtje wandelen in het Julianapark en omgeving. Daarna nog wat kletsen en spelletjes doen. Dat is dan toch heel laagdrempelig? Er is de laatste jaren veel bezuinigd op sociaal cultureel werk, maar dit zou de gemeente ook kunnen stimuleren”, aldus Dekker.

 

De Derde Helft: iedere woensdagmiddag vanaf 13.30 uur. Meer info Ton Bloem: 06-37522415.