Drie leerlingen, die op het punt staan door te stromen naar het mbo-onderwijs, vertelden aan wethouder Jacky Silos, hoe zij uitkijken naar de nieuwe opzet van het onderwijs in het District U.
Drie leerlingen, die op het punt staan door te stromen naar het mbo-onderwijs, vertelden aan wethouder Jacky Silos, hoe zij uitkijken naar de nieuwe opzet van het onderwijs in het District U. (Foto: Peter Spek)

Vlaardingen investeert fors in het mbo-onderwijs

Algemeen

“Nee, de bezwaarschriften die ingediend zijn door bedrijven en omwonenden voor de bouw van woningen in de Rivierzone, zet de plannen voor een geplande mbo-school op het voormalige Unileverterrein, niet op losse schroeven.”

Door Peter Spek

Dat zegt wethouder Bart Bikkers met grote stelligheid, als even later zijn college-wethouder Jacky Silos, namens de gemeente Vlaardingen, een intentieovereenkomst tekent met de onderwijsinstellingen Albeda en Lentiz om Vlaardingen te laten ontwikkelen tot een echte mbo-stad.

Bart Bikkers wil verder nog wel even kwijt, dat het indienen van deze bezwaarschriften vooraf was gepland. “In onze planning hadden wij daar inderdaad rekening mee gehouden. Wij gaan gefaseerd te werk onder het motto, wat wel kan gaan wij doen en wachten met vertrouwen de uitspraak van de rechter af. In dit gebied, omgedoopt tot District U, ligt een grote kans voor Vlaardingen om zich te ontwikkelen tot een stad waar het prettig is te wonen, te studeren en te recreëren. Dit gebied moet het vliegwiel worden voor verdere projecten in de stad.” Niet veel later zijn er alleen maar blije gezichten te zien bij alle partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze mbo-school, als de intentieovereenkomst wordt getekend. “De samenwerking is uniek,” zegt Jacky Silos. “Wij gaan hand in hand met Albeda, middelbaar beroepsonderwijs, Lentiz, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs en ontwikkelcombinatie Van Adrighem–Leyten, eigenaar van de grond in District U, om tot de bouw van deze nieuwe onderwijslocatie te komen.” Dat het project niet van de ene op de andere dag tot stand is gekomen, mag duidelijk zijn.

Ambitie

“Met de voorbereiding zijn wij al zeven jaar bezig,” zegt Jacky Silos openhartig. Voor onze ambitie zochten wij al enige tijd een geschikte locatie. Die kwam ineens in beeld toen Unilever vertrok uit Vlaardingen en ook de andere partijen hadden wel oren hadden naar deze locatie, die dichtbij het openbaar vervoer ligt zoals de Metro.” En de stad Vlaardingen steekt, samen met haar partners met een investering van twintig miljoen euro in dit project, haar nek uit. “Een mbo-school is de motor van onze maatschappij. Leerlingen die het diploma halen gaan een geweldige toekomst tegemoet. Er is grote behoefte in onze regio aan dit soort vakmensen en daar willen wij ons steentje aan bijdragen.” Ook de samenwerking tussen de onderwijsinstellingen Albeda en Lentiz mag bijzonder genoemd worden. Beide organisaties hebben vestigingen in Vlaardingen en werken al samen in de Food Innovation Academy, maar die wordt nu duidelijk versterkt met deze samenwerking op mbo-niveau. Lentiz en Albeda zorgen samen dan ook voor onderwijs met een doorlopende leerlijn. Een doorlopende leerlijn zorgt ervoor dat lesstof goed op elkaar aansluit bij de overgang van het voortgezet naar het beroepsonderwijs.

Werkervaring

Vlaardingen zet zich met mbo-stad in voor de sectoren food, technologie en zorg. Zo is eerder onder meer de Food Innovation Academy al opgericht, waarin bedrijven samen met scholen zorgen voor onderwijs aan studenten en meteen ook zorgen voor werkervaring. “Vlaardingen zet zich graag in voor jongeren die naar het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs gaan. Krachtig beroepsonderwijs biedt hen een goed toekomstperspectief. Ik ben daarom ook heel blij dat wij met Albeda en Lentiz gezamenlijk een campus neer kunnen zetten om dit onderwijs voor de regio te versterken,” aldus een tevreden Jacky Silos. “Gezien de uitdagingen op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat wij onze jongeren perspectief bieden op goed en toegankelijk onderwijs. Onze samenwerking met Lentiz zorgt voor een betere aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en wij zijn verheugd dat wij samen de volgende stap zetten. Want de intentieverklaring markeert het begin van een nieuwe fase waar wij onder andere onderzoek zullen doen naar de definitieve haalbaarheid van de nieuwbouw op District U,” aldus Ron Kooren voorzitter College van Bestuur Albeda. “Ik moet dan denken aan jonge mensen die ergens op deze locatie in de nabije toekomst naar een fantastische inspirerende school zullen gaan. En daar in een doorlopende leerlijn kunnen leren, beginnend in het voortgezet onderwijs om vloeiend door te gaan naar zorg-opleidingen in het mbo van Albeda of het mbo van Lentiz hier aan de overkant van de Metrolijn in de Food Innovation Academy, aldus Rick van Dam, bestuursvoorzitter van Lentiz.