Dit jaar kunnen bewoners uit Vlaardingen meedenken en praten over de  ophanden zijnde sanering van een deel van de Broekpolder.
Dit jaar kunnen bewoners uit Vlaardingen meedenken en praten over de ophanden zijnde sanering van een deel van de Broekpolder. Foto: Peter Spek

Meedenken over komende sanering

Begin dit jaar wordt een aantal bewonersbijeenkomsten ingepland om Vlaardingers een doorkijkje te geven met betrekking tot de ophanden zijnde sanering van een deel van de Broekpolder en de verdere planvorming van het gebied.

Door Peter Spek 

In deze bijeenkomsten wordt bewoners de gelegenheid gegeven om aan te geven wat zij belangrijk vinden bij de herinrichting van het te saneren gedeelte van de Broekpolder. De serie bewonersbijeenkomsten gaat op die manier meelopen met de fasering van de planvorming. Het college heeft op de valreep van 2022 positief besloten over verplaatsing van grond van de Vergulde Hand West naar de Broekpolder. Het gaat om mooie en schone grond van natuur/landbouw kwaliteit die nu ligt op de plek waar de tijdelijke wijk Mrija wordt aangelegd voor de opvang van ontheemde Oekraïners. De grond is niet goed geschikt voor woningbouw omdat het onvoldoende draagkracht heeft. Voor de saneringsopgave in de Broekpolder is het echter wel zeer geschikt. De grond is afkomstig uit de afgraving ten behoeve van de Blankenburgtunnel door BAAK. Doordat de grond al in Vlaardingen aanwezig is, is de transportafstand gering. Er wordt nu hard gewerkt om het mogelijk te maken de grond te verplaatsen naar de Broekpolder. De planning is om de grond deze maand al naar de Broekpolder over te brengen," laat de Federatie Broekpolder weten. De communicatie over de sanering en herinrichting van de Broekpolder is tot nu toe bescheiden geweest. "Dat heeft deels te maken met de zeer lange aanlooptijd en complexiteit van het proces. Wij stellen ons op als een kritische partij en zijn nauw betrokken bij de herinrichting van het te saneren gebied.