Kyra Weijnand-Stapersma en Marja van der Have staan bij geëxposeerde kunstwerken in een gang op de begane grond.
Kyra Weijnand-Stapersma en Marja van der Have staan bij geëxposeerde kunstwerken in een gang op de begane grond. (Foto: Kor Kegel)

Marja van der Have weet altijd exposanten voor Vaartland te vinden

 

Soms is het moeilijk om kunstenaars te vinden, die in een verpleeghuis willen exposeren. Toch kan Vaartland voorlopig weer een aantal weken vooruit. Marja van der Have weet het telkens weer voor elkaar te krijgen.

Door Kor Kegel

Tot woensdag 25 januari exposeren Sonja Penning en Marianne Dikstra in zorg- en servicecentrum Vaartland. Hun werk bestaat uit olieverf- en pastelschilderijen van voornamelijk dieren en daar hebben bewoners en bezoekers van Vaartland wel aandacht voor. Dieren doen het altijd goed.

Vanaf donderdag 26 januari exposeert Anja Enthoven uit De Lier divers werk, waaronder fotokunst en popartschilderijen van onder andere dikke dames.

Ingelijst

De tentoonstelling van Anja Enthoven is pas vorige week afgesproken, want het valt niet altijd mee om aan exposanten te komen. Het werk moet immers worden ingelijst en lijsten zijn duur. Bovendien is het maar de vraag of je als kunstenaar een deel van het geëxposeerde werk weet te verkopen.

Daarom vroeg Marja dit najaar haar eigen moeder om te exposeren. Die tentoonstelling van aquarellen van Gerry van der Have-Meuldijk ging vooraf aan een heel fraai overzicht van wat de etsers van KADE40 geleerd hebben op hun cursus bij Beaty Czetö. Het was de derde keer dat de etsers in Vaartland kwamen exposeren.

Daarna exposeerden er twee vrouwelijke schilders aan wie Marja via galerie De Duig was gekomen.

Vrije hand

Marja van der Have organiseert de tentoonstellingen in samenspraak met Kyra Weijnand-Stapersma, coördinator welzijn bij Vaartland en al bijna twaalf jaar werkzaam bij de Frankelandgroep, eerst als sociaal werker bij Frankeland in Schiedam, waar ze activiteiten begeleidde. Kyra geeft Marja zo veel mogelijk de vrije hand. Marja doet het immers al zestien jaar, waarvan de laatste elf jaar in haar eentje. Toen ze kwam, was er een expositiecommissie met onder anderen de Vlaardingse beeldend kunstenaar Cees Eykelenboom. Hij was het die Marja erbij vroeg. In de loop der jaren haakten de leden af, tot Marja van der Have als enige overbleef.

Centaur

Het is vrijwilligerswerk en Marja doet het met plezier. Ze heeft zelf getekend bij de teken- en schilderclub Centaur, die al ruim zeventig jaar bestaat. Zij kreeg ook etsles van Beaty en ging zich vooral toeleggen op zeefdrukken. Marja, geboren in Vlaardingen, woonde op jonge leeftijd een tijd op Vancouver Island in Canada, maar vond het fijn om in Vlaardingen terug te keren.


Voor de exposities in Vaartland heeft ze niet echt een beleid uitgestippeld. Meestal vraagt ze goede amateurkunstenaars en ze hoeven niet altijd uit Vlaardingen te komen. Ze beoordeelt of de kunstwerken voldoende kwaliteit hebben. Ze probeert zich daarbij voor te stellen of het werk oudere mensen kan aanspreken, al is het moeilijk om een doorsnee-smaak te bepalen. Een andere afweging is dat het werk betaalbaar moet zijn. “Het maakt nogal uit of een schilderij honderd of duizend euro kost,” zegt ze.


De exposities worden gehouden in de centrale hal van Vaartland en in de gang naar Vaartland Résidence. Afhankelijk van de grootte is hoeveel werken er opgehangen kunnen worden. De etsers van KADE40 namen in september wel dertig werken mee en door de veelzijdigheid voelde het als en omvangrijke expositie.

Vaartland, centrum voor wonen, zorg en welzijn en gevestigd aan de Dillenburgsingel 9 in wijk Holy, krijgt veel bezoekers, zowel familie en vrienden van de bewoners als van wijkbewoners die op de dagbesteding en andere activiteiten afkomen. Dat maakt het toch interessant om er je werk ten toon te stellen.