Majoor Kees de Ligt en vrijwilligster Atie Kooij vertellen over het regionale belang van het Vlaardingse korps. Ze staan  in de kledingwinkel. Op de achtergrond vindt het creatief café plaats.
Majoor Kees de Ligt en vrijwilligster Atie Kooij vertellen over het regionale belang van het Vlaardingse korps. Ze staan in de kledingwinkel. Op de achtergrond vindt het creatief café plaats. (Foto: Kor Kegel)

Creatief café van Leger des Heils brengt alle Vlaardingers samen

 

Geloven doe je niet alleen op zondag, zegt Kees de Ligt. Daarom staan de deuren van het Leger des Heils ook op doordeweekse dagen open. Er is veel belangstelling voor.

Door Kor Kegel

Kees de Ligt is majoor van het Leger des Heils aan de Magnoliastraat 41. Het is donderdagochtend en het gebouw bruist van activiteiten. In de kledingwinkel helpen tien vrijwilligers de klanten aan binnengekomen kleren die anonieme Vlaardingers in de textielcontainers aan de Rotterdamseweg hebben afgestaan. Er is een vrije inloop en de kledingkeuze is bepaald gevarieerd. Denk niet aan armoedige tweedehands kleding. Met veel truien, colberts, jurken en blouses kun je bepaald voor de dag komen.

Lichtjestocht

In een aanpalende ruimte is het creatief café. Daar werken dertig vrouwen en een enkele man aan eigen ontwerpen, voornamelijk textiele producties. Sommigen maken eigenstandig een kunstwerk, anderen werken samen aan een project. Zo maakten ze gezamenlijk kleding voor de hoofdrolspelers tijdens de lichtjestocht die jarenlang in december werd gehouden.

“Het zijn voornamelijk Vlaardingers uit de directe omgeving, maar er komen ook mensen van verder weg op af, want het is gezellig. Ik weet dat het een aantal mensen uit de eenzaamheid helpt, want zo werkt het nu eenmaal. Als tien mensen eenzaam zijn en je brengt ze samen, dan zijn ze niet meer eenzaam. En dan wordt het creatief café iets om wekelijks naar uit te zien,” zegt Kees de Ligt.

Het creatief café is er elke donderdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur en op elke laatste donderdag van de maand is er van 13.30 tot 15.30 uur bovendien een quiltbee. Ook daar kun je in een plezierige sfeer aan je eigen ontwerp bezig zijn, terwijl de vrijwilligers van het Leger des Heils voor koffie en thee met iets lekkers zorgen.

Geloofsontmoetingen

Het korps – zo heet de kerkelijke gemeente van het Leger des Heils – is gevestigd in de voormalige Immanuëlkerk, gebouwd in 1955 voor de hervormde gemeente. Elke zondag zijn er de samenkomsten, ook wel geloofsontmoetingen genoemd. “Van daaruit leven we de hele week verder en daar hoort bij dat we een stukje thuis bieden aan mensen die dat nodig hebben,” zegt Kees de Ligt. De 61-jarige Vlaardinger is sinds 1990 in dienst van het Leger. Vijfentwintig jaar werkte hij in het buitenland, het grootste deel in Kenia en ook een poos in Bangladesh. Sinds vorig jaar is hij teruggekeerd bij het Vlaardingse korps; zijn vrouw Coby is eveneens voorganger.

Bij het korps in de Magnoliastraat komen ook inwoners van Schiedam, Maassluis en andere plaatsen kerken. Het Leger had lange tijd een onderkomen in Schiedam (Nieuwe Haven, Westvest en Gordonstraat). Daar was Atie Kooij tientallen jaren vrijwilligster; nu is ze vaak bij het Vlaardingse korps actief. Dit jaar betrok het Leger een winkel in de Groenelaan in Schiedam-Zuid, en dat heeft alles te maken met de grootstedelijke problemen in Schiedam, zoals armoede en eenzaamheid.

Het Vlaardingse korps vierde dit jaar twee jubilea. Allereerst bestond het Leger des Heils 135 jaar in Nederland. De Vlaardingse afdeling maakte het 115-jarig bestaan mee van het muziekkorps onder leiding van Wim Naujoks. “Beide omstandigheden zijn iets om trots op te zijn. Onze doelstelling is dienstbaar te zijn in daad en woord.

Daarbij komt de daad voorop, omdat, zoals onze oprichter het doorgaf, een hongerige maag geen oren heeft om naar het evangelie te luisteren,” zegt Kees de Ligt.

De organisatie is de laatste jaren van structuur veranderd. Van een redelijk gesloten vorm - je moest vaak eerst heilsoldaat worden - is het Leger des Heils gegroeid naar een open organisatie waar iedereen welkom is, ook om muzikant te worden. "Maar willen we dienstbaar kunnen blijven aan de maatschappij, dan moeten de mensen wel weten dat we er nog zijn,” zegt de majoor.