Kristel van den Berg laat de concurrentie ver achter zich en snelt naar weer een persoonlijk record. (Foto: PR)
Kristel van den Berg laat de concurrentie ver achter zich en snelt naar weer een persoonlijk record. (Foto: PR)

‘Na startschot vallen de zenuwen weg’

Sport

Soms is het een tijdje stil. Dan komt er geen nieuws over Kristel van den Bergh uit de States en lijkt het alsof de bij AV Fortuna aangesloten Maasssluise atlete aan een sabbatical bezig is. Geen sprake van, blijkt al snel.

“Bel me maar na zes uur Nederlandse tijd”, appt ze vanuit Mississippi waar ze aan haar laatste studiejaar Bewegingswetenschappen bezig is. “Ik kom net van de training”, meldt de 24-jarige atlete monter als ze rond 11.00 uur plaatselijke tijd de telefoon aanneemt. Het tijdstip geeft ook meteen aan waarom ze, de opleiding is ook hier te volgen, begin 2021 naar Amerika trok. Atletiek is haar passie. “Ik krijg hier alle tijd om te trainen. Het is er veel makkelijker om studie en sport te combineren. De sportcultuur is er zoveel anders. Daar zien ze presteren als een visitekaartje.“ 

Dat paste 1-op-1 in het beeld dat ze voor ogen had. Want zomaar wat hardlopen is niet aan haar besteed. “Ik vind het geweldig en steek er best wel veel energie in. Het geeft een kick om dan te merken welk effect die trainingen hebben en tot snellere tijden leiden.” Dat doet ze vooral op de middenafstanden. “Sprinten is mijn ding niet en tien kilometer is een paar metertjes te veel”. Haar inzet wordt nog steeds uitbetaald in betere tijden en leverde op de Music City Challenge in Nashville en de Vanderbilt Invitational in Fayetteville een fikse aanscherping op van persoonlijke records op 3000 meter, waar ze bijna een minuut sneller was, en de Engelse mijl, die een winst van vijf seconde opleverde. “Ik wist dat het kon. De trainingen waren goed gegaan. Maar ja, dan zijn er wel zenuwen vooraf en kan ik bij het ontbijt geen hap door de keel krijgen”, kijkt ze terug op de twee recordpogingen. “Zodra het startschot valt is die nervositeit weg. Dan ga ik er voor.”