Na een indrukwekkende 1 minuut stilte zong de Oekraïense Veronika uit Bila Tserkva a capella het volkslied van Oekraïne en het Wilhelmus.
Na een indrukwekkende 1 minuut stilte zong de Oekraïense Veronika uit Bila Tserkva a capella het volkslied van Oekraïne en het Wilhelmus. (Foto: Peter Spek)

Geuzenmonument staat voor de Oekraïners symbool voor de vrijheid

Algemeen

Een indrukwekkende stille tocht vanaf het Unilevergebouw naar het Vlaardingse stadhuis en een emotioneel en meelevende bijeenkomst op de Markt, toonde de betrokkenheid van de Vlaardingers met de Oekraïners, die door de oorlog met Rusland huis en haard op stellensprong hebben moeten verlaten en warm in Vlaardingen werden ontvangen.

Door Peter Spek

Burgemeester Bert Wijbenga sprak aangedaan de Vlaardingse Oekraïners toe op de historische Markt. “Ik ben boos en gelijktijdig verdrietig maar ik heb ook hoop. Hoop op een snelle vrede. Ik ben trots dat jullie als vluchtingen zo warm in onze stad zijn ontvangen. Want het is nogal wat om door een oorlog je huis en familie te moeten verlaten en soms ook nog geconfronteerd te worden met overleden familieleden of vrienden in de strijd om de vrijheid. Dat is heel tragisch en dat mag eigenlijk niet gebeuren”, aldus Bert Wijbenga. Hij roemde de voortvarendheid van het gemeentelijk apparaat, dat hard aan het werk is om het Oekraïne dorp in de Vergulde Hand  te realiseren. “Daar is ruimte voor het volgen van onderwijs, sport maar ook om het gezinsleven, dat zo abrupt bij jullie in de Oekraïne eindigde, hier in Vlaardingen weer op te bouwen. Wij zullen er alles aan doen om dat zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Maar dat zij al negen jaar in oorlog zijn, vanaf het moment van de inval op het schiereiland De Krim

Bert Wijbenga herinnerde er nog even aan, dat het Oekraïense volk niet alleen het afgelopen jaar werd getroffen door deze verwoestende oorlog van Rusland. “Maar dat zij al negen jaar in oorlog zijn, vanaf het moment van de inval op het schiereiland De Krim. Daarom bewonder ik jullie standvastigheid en jullie geloof in vrijheid.” Veel Vlaardingers waren naar de Markt gekomen om hun steun aan de Oekraïners te tonen. 

Respect

Jan Vermeulen uit Vlaardingen kijkt met bewondering naar de groep Oekraïners. “Er kan zelfs een lachje bij hen af”, zegt de Vlaardinger. “Maar achter dat lachje gaat veel ellende schuil. Ik woon in een straat waar een gezin enkele Oekraïners in huis hebben genomen. Van dichtbij maak ik mee wat deze mensen moeten doormaken, een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en nieuwe gewoontes”, aldus Jan Vermeulen. “Ik heb diep respect voor de mensen die dit op zich nemen. Zelf heb ik daar de ruimte niet voor, maar als ik dat wel zou hebben, dan zou ik niet aarzelen. Zo af en toe maak ik een praatje met deze vluchtelingen en hoor ik de reden waarom zij gevlucht zijn. Huizen in puin geschoten en de dreiging opgepakt te worden”, aldus de Vlaardinger, die met een schuin oog kijkt naar het Geuzenmonument even verder op de Markt. “Ook die Geuzen vochten voor hun vrijheid, maar moesten dat met de dood bekopen. Dat is meer dan zeventig jaar geleden en nog worden wij in deze wereld met deze gruweldaden, van Vladimir Poetin, geconfronteerd”,  was de droevige constatering van de Vlaardinger. Later legden de ruim honderd Vlaardingse Oekraïners bloemen bij het beeld van de Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert, wat veranderde in een ware bloemenpracht en waarbij menig traantje werd weggepinkt.