Met wethouder Arnoud Proos op de bok en Twist-leden Jelte Bergen en Kian Brobbel als 'controleurs' wacht de symbolische eerste paal op de klappen. (Foto: UWM/gsv)
Met wethouder Arnoud Proos op de bok en Twist-leden Jelte Bergen en Kian Brobbel als 'controleurs' wacht de symbolische eerste paal op de klappen. (Foto: UWM/gsv)

Drie wethouders is scheepsrecht

Algemeen

Twee sportwethouders hebben zich stuk gebeten op de bouw van de sporthal aan de Claudius Civilislaan. Arnoud Proos, de derde in de rij van college-leden die zelf weinig met de dramatische en droevig stemmende voorgeschiedenis van doen had, mocht vrijdag oogsten en symbolisch de eerste paal slaan.

DOOR GERARD S. VERVER

Proos, gekleed in oranje werkjack en met veiligheidshelm, vergeleek de vertraagde aanloop naar die eerste paal met de ervaring, die hij thuis opdeed bij een verbouwing. “Je wilt niet weten wat we toen onverwacht en ongewenst tegen kwamen.” In het persbericht, dat de gemeente later op de dag rondzond stelt hij dat “we best wel een aantal tegenslagen hebben gehad. Deze paal mag je daarom met recht een mijlpaal noemen.” Die tegenslagen, waaronder de maandenlange vertraging wegens een zoektocht naar een beschermde maar niet aangetroffen vleermuissoort, hebben de bouwkosten met ettelijke miljoenen verhoogd.

En handbal- en korfbalvereniging Twist veel hoofdbrekens bezorgde. Die moest, nadat de Westwijkhal als onveilig gesloten werd, op zoek naar speel- en trainingsruimte. Een hels karwei, merkten Inka Bergen en Edith Hartendorp, die het vele uren vergde en stad en land afbelden om zaalruimte te vinden. Dat maakte de gemeente vorige week een beetje goed door hen de Vlaardingse sportprijs toe te kennen in de categorie ‘maatschappelijke sportprestatie’.

Als begin volgende week de laatste van de 160 palen is geslagen kan de bouw pas echt beginnen. Het wordt een prachtig gebouw, waar overdag het ernaast gelegen College Vos gebruik van gaat maken. De oplevering is volgend voorjaar. Met namens de gemeente de belofte, “dat we van de opening een groot feest maken”.