Kim Putters komt de Geuzenmaand openen.
Kim Putters komt de Geuzenmaand openen. (Foto: Jerry Lampen)

Kim Putters opent Geuzenmaand: ‘Herdenken vraagt om te luisteren’

Algemeen

De Geuzenmaand in Vlaardingen krijgt ditmaal ondersteuning van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Een bekend bestuurslid van het comité, Kim Putters, komt maandagavond de Geuzenmaand officieel openen.

Door Kor Kegel

Hij doet dat in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95, waar die avond ook een foto-expositie met het thema ‘Kwetsbare vrijheid’ wordt geopend door samenstelster Beaty Czetö. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert niet alleen de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei, maar ondersteunt ook andere herdenkingen en manifestaties in het land. Daar is de Geuzenmaand bepaald niet de minste van, want heel de maand maart zijn er weer activiteiten die aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en het verzet tegen de bezetter herinneren. De Geuzen staan te boek als de eerste verzetsgroep in Nederland, ontstaan in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

Prof. dr. Kim Putters is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, de SER. Hiervoor was hij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Maar naar Vlaardingen komt hij in zijn functie van bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zoals hij in 2018 sprak tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, zal hij ook maandag in Vlaardingen ingaan op het belang van herdenken. “Stilstaan bij wat is gebeurd, helpt ons om aan onszelf en aan anderen vragen te stellen. Herdenken vraagt van ons om naar elkaar te luisteren. Juist als de verschillen tussen bevolkingsgroepen groter worden, moeten we willen weten hoe het echt met de ander gaat. Herdenken dwingt ons de vraag te stellen of we open staan voor wat waar is. Want zijn we in staat eerst informatie te verzamelen, voordat we tot een oordeel over de ander komen?”

Wat je volgens Kim Putters kunt leren van de Tweede Wereldoorlog, is dat je vragen durft te stellen over onrecht in deze tijd en dat je je daartegen verzet. En dat je nadenkt over de grenzen van de vrijheid, want die vrijheid is kwetsbaar. Daarmee komt Kim Putters aan het thema van deze Geuzenmaand: ‘Kwetsbare vrijheid’.

Maandag mag dan de officiële opening van de Geuzenmaand zijn, er zijn al activiteiten aan voorafgegaan, zoals een demonstratie grafiekkunst in Museum Vlaardingen en, vorige week donderdag, een lezing van Jan van Dorp, curator van de expositie ‘Kwetsbare vrijheid’ in het museum aan de Westhavenkade 54. Morgenmiddag om 14.00 uur is daar een kinderworkshop grafiek voor kinderen van 10 tot 14 jaar.

Zaterdag om 11.00 uur opent burgemeester Bert Wijbenga de kunstexpositie in het museum. Die expositie duurt tot en met zondag 16 april.

Zondag geeft Jan Anderson in zijn Streekmuseum aan de Kethelweg 50. Hij gaat om 13.30 uur dieper in op het verzet van de Geuzen tegen de Duitse onderdrukker.

En als dan maandag de officiële opening van de Geuzenmaand achter de rug is, vinden er nog veel meer activiteiten plaats, zoals de Agnetalezing over de kracht van Vlaardingse vrouwen (zie voorpagina).

Dialoogtafels

Er zijn verschillende dialoogtafels van PAX, te weten op donderdag 9 maart om 10.00 uur in kerkcentrum Holy aan de Reigerlaan 47a, op dinsdag 14 maart om 19.30 uur in Buurtpunt Groot Ambacht aan de Rotterdamseweg 176, op vrijdag 24 maart om 14.00 uur in ontmoetingscentrum Marnix aan de Marnixlaan 19 en op woensdag 29 maart om 19.30 uur in bibliotheek De Plataan aan de Waalstraat 100.

Op donderdag 9 maart om 19.30 uur is er de musical ‘Checkpoint Charlie’ in de Stadsgehoorzaal aan de Schiedamseweg 51.

Op zaterdag 11 maart vertrekt er om 7.45 uur een bus vanaf de Vulcaan aan de Oosthavenkade 90 voor de Tweede Geuze Wandelmars.

Op maandag 13 maart wordt om 15.00 uur de Geuzenpenning uitgereikt aan mensenrechtenorganisatie AAPP uit Myanmar.

Op woensdag 15 maart om 15.00 uur gaan in Kade40 aan de Westhavenkade 40 exposities open van de Oekraïense kunstenares Katia Solodka en van Mikmak. ’s Avonds is er om 19.30 uur in bibliotheek De Plataan een lezing van Willy Atema met als titel: ‘(G)een godengeschenk: Birma/Myanmar’.

In de tweede helft van maart is er nog meer te doen.

Het Slavernijmonument op de Lloydkade in Delfshaven is ontworpen door Alex da Silva. Deze foto is te zien op de door Beaty Czetö samengestelde foto-expositie in De Windwijzer.