Verrassende gebeurtenissen zijn er te verwachten op de wandelroute van 't Oofd naar ‘t Oft  op vrijdagavond 10 maart.
Verrassende gebeurtenissen zijn er te verwachten op de wandelroute van 't Oofd naar ‘t Oft op vrijdagavond 10 maart. Foto: UWM/PS

Wandelroute van 't Oofd naar ‘t Oft wordt een avond in het licht gezet

Werd er ver in de vorige eeuw veel gebruik gemaakt van de route van ‘t Oft naar 't Oofd , waar menige liefde opbloeide, Guido de Jong, een van de KWartiermakers van de Rivierzone, gebruikt nu op vrijdagavond 10 maart  deze mooie route om die in de schijnwerpers te zetten en zo een verbinding te maken met het water en de historie van Vlaardingen.

Door Peter Spek

“Wij kennen natuurlijk allemaal die prachtige verhalen van Vlaardingers, die de route van  ‘t Oft naar 't Oofd op zondag vooral gebruikten om de meisjes ‘t hof te maken in de hoop je ware liefde daar tegen te komen. En dat is veelvuldig gebeurd, als ik alle verhalen daarover mag geloven, maar dat is op 10 maart niet echt de bedoeling,“ zegt Guido de Jong. “Met Citylight Xperience willen wij een verbinding maken met het water en de historie van Vlaardingen door van het Vlaardingse Hoofd naar het Hof te lopen.” 

Neonwerken

De Vlaardingse kunstenaar Dike Hof heeft al veel met licht in Vlaardingen gedaan en haar Neonkunstwerken zijn op de route allemaal zichtbaar. “Op diverse gezichtsbepalende gebouwen heeft zij licht elementen aangebracht als Vuur op de toren van de brandweerkazerne aan de Hoflaan, Water op de Watertoren in het Oranjepark, Aarde op de toegangspoort van begraafplaats Emaus en Hemel op de kerktoren van de Lucaskerk op de Hoogstraat. "

Overkant

Als laatste heeft zij enkele jaren geleden het kunstwerk Overkant gemaakt, dit neonwerk staat aan de overkant van de Nieuwe Maas en is zichtbaar vanaf het startpunt van de route, de Vuurtorenkap op het Stadsstrand. "Daarna wordt de route vervolgd langs panden aan de Koningin Wilhelminahaven, de Balder,  Hoogstraat en de Grote Kerk, maar er staan nog meer objecten in het programma die op die avond in het licht worden gezet, maar dat wil ik nog even als een verrassing houden," zegt Guido de Jong geheimzinnig. Het einde van de tocht is in het Hof, waar de finale plaats zal vinden met onder andere een kampvuur, chocomel en marshmallows. "Met deze wandeltocht willen wij de rivier en de stad dichter bij elkaar brengen en laten zien dat er al heel wat is gebeurd in en rond de Rivierzone." De wandeltocht begint om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur en eigen lichtjes meebrengen wordt toegejuicht. Aanmelden kan via: info@hetstadsstrand.nl.