De mannen van Peyote brengen hun eerste EP Line of the fire uit. V.l.n.r: Ruud van der Loo, Damy Schuurman, Peter Mooy, Dave Boone.
De mannen van Peyote brengen hun eerste EP Line of the fire uit. V.l.n.r: Ruud van der Loo, Damy Schuurman, Peter Mooy, Dave Boone. (Foto: Roy Harding)

EP van Peyote vertelt het verhaal van een oorlog

Na een lang muzikaal proces heeft de Vlaardings/Schiedamse band Peyote, die al zeven jaar bezig is met muziek maken, onlangs hun eerste EP Line of the fire uitgebracht. Zanger en gitarist Peter Mooy vertelt in zijn thuisstudio hoe deze tot stand is gekomen en wat het voor de band betekent. "We hebben alle opnames gemaakt met de spulletjes die we als band bij elkaar hebben gespaard.”  

Door Bart van der Linden

De vier muzikanten van Peyote zijn trots op hun nieuwe EP. Uiteraard. Als band wil je voor je muziek altijd een brede airplay hebben voor een zo groot mogelijk publiek. "En die trots is er ook omdat we ons eigen geluid kunnen laten horen aan de luisteraar”, vertelt Peter. Of zoals de band het verwoordt: "Ons doel is altijd geweest om een release te hebben waar we zelf naar kunnen luisteren en ons geluid in terug horen.”
Peyote, bestaande uit allemaal Vlaardingers, en waar naast Peter Mooy nog Dave Boone (zanger, keyboard), Ruud van der Loo (bassist) en Damy Schuurman (drums) in spelen, hebben Vlaardingen als thuisbasis, maar ze treden net zo goed op in andere steden als Schiedam en Rotterdam. De muziekstijl is volgens Peter te omschrijven als progressieve psychedelische rock, een beetje in de stijl van Pink Floyd en Porcupine Tree. In de afgelopen jaren is de samenstelling van de band wel iets gewijzigd. "Dit kwam ook mede door de coronaperiode”, aldus Peter.
Van vijf bandleden werd de formatie teruggebracht naar vier muzikanten en twee daarvan hebben niet meegewerkt aan de EP. "We hebben met de oude samenstelling de EP gemaakt”, aldus Peter. “Het is een langdurig traject geweest van vier jaar en we hebben de plaat zelfs in coronatijd opgenomen. Deels in muziekcafé de Hommel, waarbij we veel ondersteuning hebben gekregen van eigenaar Ben Visser, maar ook in onze eigen studio.”

'Het is een langdurig traject geweest van vier jaar'

Hij vervolgt: "We hebben alle opnames gemaakt met de spulletjes die we als band bij elkaar hebben gespaard. Dit ging met het geld dat we kregen van onze optredens in de afgelopen jaren. We hebben er dus lang aan gewerkt en avonden lang doorgebracht in onze studio. Gaandeweg hebben we veel geleerd van alles wat bij opname, mix en het masteringproces komt kijken. Gelukkig hebben we ook nog wel advies gehad van wat professionals en ervaringsdeskundigen in ons netwerk.”
Het resultaat is een release van zes nummers die als overkoepelend thema Oorlog hebben. De band neemt de luisteraar onder andere mee op het pad van een soldaat en de hoop op een betere toekomst. Maar het gaat ook over keuzes maken in het leven. "De EP start met het nummer Left Town, waarbij zoals de titel aangeeft de stad wordt verlaten”, aldus Peter. "Bij Story of a Soldier wordt het verhaal verteld van de soldaat die naar de frontlinie gaat. Via Line of the fire komen we bij Man Who Was Nice, wat betrekking heeft op de zingeving van het geloof. Vervolgens sluiten we na Part of My Creation af met Little Brother, waar de toekomst centraal staat. Maak er wat van!”


De EP Line of the fire is te beluisteren op de bekende streamingsdiensten, zoals Spotify, YouTube, Itunes en Tidal.