Raadslid Vera Kalf van Stadsbelangen Vlaardingen zal op de raadsvergadering van 9 maart kritische vragen stellen over de misgelopen aanbesteding van het clubgebouw van Deltasport en CION.
Raadslid Vera Kalf van Stadsbelangen Vlaardingen zal op de raadsvergadering van 9 maart kritische vragen stellen over de misgelopen aanbesteding van het clubgebouw van Deltasport en CION. Foto: Peter Spek

'Hier lig ik een nachtje wakker van'

Vera Kalf, raadslid van Stadsbelangen Vlaardingen, kon het aan het einde van de extra commissievergadering niet treffender onder woorden brengen. “Wat ik vanavond hier heb gehoord daar moet ik nog een nachtje over slapen, nee erger, hier lig ik een nachtje wakker van.”

Door Peter Spek

De altijd strijdbare en kritische Vlaardingse politica doelde op de behandeling van het overschrijden van het krediet voor het clubgebouw in aanbouw van de voetbalclubs Deltasport en CION in de Broekpolder. En niet voor de eerste keer. Al eerder in het proces moest de gemeente Vlaardingen in de buidel tasten en nu moest opnieuw gediscussieerd worden over een bedrag van ruim250 duizend euro. 

Boos en verbijsterd

De raadsleden waren boos en verbijsterd. Rens de Ron van de VVD opende de discussie door op te merken waar het precies is misgegaan. Wethouder Ivana Somers trok het boetekleed aan. “Bij de aanbesteding voor het nieuwe clubgebouw zijn een aantal onderdelen niet meegenomen. Dat kan natuurlijk niet. Daar is door de ambtenaren die daarbij betrokken waren niet goed opgelet. Een kleedkamer zonder bankjes en garderobes, gevelbetimmering, en er was geen rekening gehouden met de aanwezigheid van vervuilde grond en zo waren er veertien punten die uiteindelijk niet waren opgenomen in de aanbesteding,” aldus Ivana Somers. 

Pijnlijker

Nog pijnlijker is het feit, dat die kosten al gemaakt zijn. "Wij staan met onze rug tegen de muur en kunnen nu alleen maar ja zeggen en dat is niet de manier waarop besluiten genomen moeten worden.,” was een allesoverheersende mening in de raadszaal. Rens de Ron hoopte dat er van deze misstappen iets geleerd wordt. "Inderdaad, dat is een goede les geweest voor ons als gemeente,” reageerde Ivana Somers. "In de toekomst gaan wij het anders doen. Er wordt een projectbureau opgericht en die gaat met deskundigen de aanbestedingen doen.” Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen vond de overschrijding van het budget een slechte zaak. "Maar belangrijker vind ik dat wij als raad nu voor de tweede keer buitenspel worden gezet en eigenlijk kunnen wij alleen maar ja knikken. Dit vind ik een heel kwalijke zaak.” Vera Kalf gaf alvast een schot voor de boeg. "Ik zal op de vergadering van 9 maart kritische vragen stellen. Deze gang van zaken kunnen wij aan niet verkopen.”