Sterre stopt na járen met haar krantenwijk om bij de supermarkt te gaan werken, maar: 'Per uur verdient de krant bezorgen wel meer.'
Sterre stopt na járen met haar krantenwijk om bij de supermarkt te gaan werken, maar: 'Per uur verdient de krant bezorgen wel meer.' (Foto: DvE)

Huis-aan-huishelden in beeld: zij bezorgen al jaren elke week de krant

Weer of geen weer, elke week gaan ze op pad om onder andere deze krant te bezorgen: de ruim achtduizend bezorgers van Bezorging Maasstad. Drie van hen zijn Henk Questroo (79), Anouk Hoogendonk (17) en Sterre Noordzij (15).

Door Debbie van Eijk

Het overkwam hem laatst zomaar: Henk stond iets in zijn kofferbak te laden, toen een mevrouw op een fiets bij hem stopte: "Ik wil even zeggen dat ik hartstikke blij ben met de krant, en dat-ie altijd op tijd komt." Dat soort complimenten zijn leuk. Net als de standaard begroeting van een peuterjongetje in zijn buurt in Rijswijk, waar hij Groot Rijswijk al vier jaar bezorgt: "Dag meneer van de krant."

Ook Anouk, een scholier in 6 VWO, die er wekelijks in De Lier op uitgaat om Het Hele Westland te bezorgen, merkt soms hoe blij mensen met de krant zijn. Zoals toen ze een Oudejaarsfooi kreeg van 7 euro. Dat is sowieso altijd gezellig, de deuren langsgaan met de feestdagen: voor Sterre in Maasdijk staat er op sommige adressen altijd een zakje snoep klaar. En er is die ene man, die altijd vraagt of zij al een paard gekocht heeft, omdat ze ooit - vier jaar geleden - aangaf daarvoor te sparen.

Vreemde dag

Sterre is gewend dat deze ochtend altijd de poortdeur open staat. "Dan rijdt de koerier de stapels kranten achter en zet ze droog in de serre. Daar vouw ik altijd. Nou ja, vouwdé." Ze stopt met bezorgen, om meer te werken bij de supermarkt. "Kranten bezorgen betaalt per uur wel beter." Verder is ze druk met school en haar dieren - ze heeft een hond die op training gaat, een kat, kippen, konijnen én verzorgt iemands paard.

Haar broertje (10 jaar) hielp haar de laatste tijd met bezorgen. "Dat vond hij leuk, en dan kreeg hij 2 euro of zo. We hadden samen een vaste manier van bezorgen ontwikkeld. Dan stak ik mijn arm uit, pakte hij de krant over en reed door naar de volgende." 

'Kranten bezorgen betaalt wel beter'

Als haar broertje niet meehielp, vond Sterre het bezorgen ook heerlijk: "Je hebt ff een uurtje niks. Ik zette meestal een podcast op." Anouk luistert tijdens het bezorgen naar een luisterboek, tijdens het vouwen naar muziek. Haar hoofd wordt er lekker leeg van.

Opa en kleinzoon

Henk krijgt tijdens schoolvakanties hulp bij het bezorgen, van zijn kleinzoon (14 jaar). Met zichtbare trots vertelt Henk daarover, die overigens in Rijswijk ook bekendstaat als een actieve vrijwilliger (in 2016 verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar). "Als hij er dan na zo'n schoolvakantie niet bij is, vragen mensen: 'Is je hulp er niet bij?'" Ze lopen ook samen de Oudjaarsfooien. "Laatst kreeg hij 5 euro, speciaal voor mij. Ik zei: 'Joh, jij hebt het gekregen, je mag het houden.'"

Wat doen de bezorgers eigenlijk zelf van het geld? Henk gaat ervan uit eten met zijn vrouw, of gebruikt het als potje op vakanties. Voor Anouk is het 'gewoon een extra zakcentje'. Sterre wilde ooit sparen voor een eigen paard, maar dat werd later een rijbewijs.

Kranten bezorgen geeft je ook een routine. Dat vindt Henk een van de prettige kanten van het werk: "Je bent buiten, in beweging. Je moet gewoon. En je kan erop rekenen." Dat laatste is een compliment aan de werkgever, Bezorging Maasstad, die verantwoordelijk is voor een goede bezorging van de kranten. "Maasstad is een goed bedrijf," vindt Henk, die tientallen jaren werkte als huismeester van de Planetenflats in Rijswijk, "met korte lijntjes. Als je een mailtje stuurt, krijg je binnen één of twee uur antwoord." Wat hij verder mooi vindt: hij komt nu in wijken waar hij anders niet zou komen. 

Op de vraag wat er minder leuk is aan de krant bezorgen, antwoorden alle drie: "Als het slecht weer is."
Anouk gebruikt een beschermende hoes over haar fietskrat tegen de regen, maar als het ook nog eens hard waait, kan die wegwaaien. Dan holt ze over straat, en dat is wel een minder prettig moment.
Sterre stemde haar bezorgroute op het weer af: "Ik ging heel veel rechtdoor. Maar dan kwam de wind daarvandaan en dan wist ik dat ik niet met mijn zware fietstas tegen de wind in moest fietsen. Dan deed ik dat stuk aan het einde, dan was mijn tas lichter."

Bezorging Maasstad

Bereikt wekelijks ongeveer 1,2 miljoen brievenbussen. De bezorgdienst is altijd op zoek naar nieuwe bezorgers (vanaf 13 jaar). www.bezorgingmaasstad.nl.

Toekomst

Voor Sterre zijn de 'bezorgdagen' vanaf nu anders, maar één ding is zeker: ze zal zich ook zonder de kranten niet gaan vervelen. Anouk is nog niet van plan te stoppen, daarvoor heeft ze het met deze baan te veel naar haar zin. Maar als ze straks na het VWO begint aan haar opleiding, weet ze niet of het nog te combineren is. Ook Henk blijft 'zijn' huis-aan-huis-krant voorlopig trouw bezorgen, tot blijdschap van zijn buurtgenoten.

Henk Questroo bezorgt al ongeveer vier jaar wekelijks Groot Rijswijk.
Anouk vindt het fijn om kranten te bezorgen: haar hoofd wordt er lekker leeg van.