GroenLinks pleit voor alternatieve en moderne jaarwisseling in Vlaardingen

Tijdens de raadsvergadering van 11 mei 2023 heeft GroenLinks in Vlaardingen een motie ingediend met als doel de mogelijkheden van een alternatieve en moderne jaarwisseling te onderzoeken. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen, waardoor er verdere discussies en overleg zullen plaatsvinden over dit onderwerp.

Neill Voorburg, de fractievoorzitter van GroenLinks, heeft tijdens de vergadering het standpunt van zijn partij toegelicht. GroenLinks staat achter een algeheel verbod op consumentenvuurwerk, maar erkent dat de landelijke overheid hier tot nu toe tekortgeschoten is. Om die reden hebben verschillende gemeenten rondom Vlaardingen tijdens de afgelopen jaarwisseling zelf een verbod op consumentenvuurwerk ingesteld.

In de praktijk bleek echter dat dit verbod onvoldoende effectief was vanwege het ontbreken van handhaving. Het gevolg was dat vuurwerk nog steeds verkocht mocht worden, maar niet mocht worden afgestoken. Deze situatie leidde tot verwarring en een grootschalige overtreding van het verbod. Hoewel GroenLinks voorstander is van een algeheel verbod in Vlaardingen, heeft de partij ervoor gekozen om op dit moment niet te pleiten voor een dergelijk verbod. GroenLinks is van mening dat de landelijke overheid de verantwoordelijkheid op zich moet nemen en daadkrachtig moet optreden.

Om op een positieve manier met de jaarwisseling om te gaan, stelt GroenLinks voor om een uitstootvrije centrale viering te organiseren in Vlaardingen, waarbij moderne technieken zoals drones en lasers worden ingezet. Deze alternatieve viering dient als voorbeeld voor andere gemeenten en laat zien dat er mogelijkheden zijn om op een veilige en duurzame manier oud en nieuw te vieren. De ingediende motie riep op tot een onderzoek naar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de voorgestelde alternatieve jaarwisseling.

Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal er een besluit worden genomen over het al dan niet organiseren van deze centrale viering. GroenLinks benadrukt dat dit de juiste volgorde der dingen is en dat een weloverwogen keuze gemaakt moet worden. GroenLinks is verheugd dat de motie met een ruime meerderheid is aangenomen en ziet uit naar de uitvoering ervan. Na de uitvoering zal er opnieuw een gesprek plaatsvinden in de gemeenteraad om de voortgang te bespreken.

GroenLinks belooft de inwoners van Vlaardingen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom dit onderwerp.