'Samenwerking op lokaal niveau cruciaal voor goede acute zorg'

Minister Kuipers heeft plannen om de coördinatie van acute zorg voor patiënten centraal te regelen via regionale zorgcoördinatiecentra (ROAZ). Hoewel dit een goed streven is, zijn er zorgen over de praktische uitvoering van deze plannen. Aad de Groot, voorzitter Raad van Bestuur van DSW Zorgverzekeraar laat hier zijn licht over schijnen.
"Een belangrijk punt van kritiek is dat de regio's waarin de ROAZ-opereren te groot zijn en geen rekening houden met lokale verschillen in zorgvraag en -aanbod. De plannen van de minister lijken te weinig rekening te houden met de realiteit."
"Het is van groot belang om acute zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt te organiseren. De huisarts speelt hierbij een belangrijke rol, omdat deze het beste kan beoordelen welke verdere behandeling nodig is en dit kan coördineren. Samenwerking tussen zorgverleners is hierbij essentieel, en dit kan het beste worden bereikt op een kleinschaliger niveau, zoals binnen de zorgkantoorregio's."
"Hoewel het ROAZ een rol speelt in de landelijke coördinatie en kwaliteitsbewaking van acute zorg, is de voorgestelde regio te groot om effectieve samenwerking mogelijk te maken. Het is beter om de beslissingsbevoegdheid over de organisatie van acute zorg lokaal te leggen. Alleen op lokaal niveau kan er maatwerk worden geleverd, rekening houdend met de specifieke behoeften van elke subregio, met als uitgangspunt de zorgkantoorregio en in afstemming met het ROAZ. In onze eigen regio, zoals Westland-Schieland-Delfland, hebben zorgaanbieders al bewezen dat acute zorg prima lokaal georganiseerd kan worden. Voor traumazorg blijft samenwerking binnen het ROAZ van groot belang, maar voor andere vormen van acute zorg blijkt een lokale aanpak goed te werken. Zorgaanbieders werken samen aan oplossingen in de zorgketen om ervoor te zorgen dat acute zorg altijd beschikbaar en bereikbaar is."
"Een nauwere samenwerking tussen zorgverleners is essentieel om, ondanks het beperkte aantal zorgmedewerkers, flexibele en kwalitatieve acute zorg te bieden. We hebben geleerd van de coronapandemie dat acute en niet-acute zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is belangrijk dat de landelijke structuur zich aanpast aan de lokale behoeften. Het is van groot belang dat de minister serieus luistert naar de zorgen en inzichten vanuit de praktijk bij het ontwikkelen van het coördinatiesysteem voor acute zorg. Het is noodzakelijk om te putten uit de ervaring van zorgverleners en lokale zorginstellingen, zodat we een effectief en praktisch systeem kunnen opzetten dat ten goede komt aan patiënten."