Anne achter een hoop zwerfvuil.
Anne achter een hoop zwerfvuil. (Foto: aangeleverd)

En die inlanders dan?

OPMEER - Anne de Bruin uit De Weere fietst al geruime tijd een vaste zwerfvuilroute langs de buitenwegen in de gemeente Opmeer. "En hoera, er ligt veel minder zwerfvuil dan ongeveer zes jaar geleden. Maar zwerfvuil blijft een actueel thema en ik blijf het rapen, want ik schaam mij voor de troep die mijn medemensen dumpen", geeft Anne aan.

Meer rapers of minder dumpers?

Of er nu meer mensen rapen of dat er minder dumpers zijn, maakt Anne niet uit. "ik word daar blij van! Sinds het nieuwe jaar begon ik met het opruimen van zogenaamd 'Niemandsland'. Stukken berm met bosjes waar niemand naar omkijkt, maar waar het wemelt van zwerfvuil. Ik startte langs de A7, op de parallelweg via Agriport naar Middenmeer. Inmiddels heb ik twaalf zakken restvuil staan, dertig glazen flessen en veel oude plastic flesjes waar nog geen statiegeld op zat. Plastic flesjes met statiegeld vind ik bijna niet. Dus het werkt wel, dat statiegeld!! Maar dan die blikjes, waar jammergenoeg nog geen statiegeld op zit. De afgelopen drie weken, raapte ik meer dan duizend van die blikjes op. Dat statiegeld zou eind december 2022 ingaan, maar dat wordt steeds uitgesteld. Nu per 1 april, maar ik moet dat nog zien."

Als Anne over zwerfvuil begint, komen vaak de vooroordelen al snel, bijvoorbeeld: De jeugd en die buitenlanders, ze doen maar... "Ik denk dan: 'En de inlanders dan?' Want over de A7 fietst geen jeugd en rijden niet alleen buitenlanders. Mensen eten en drinken veel in onze 'heilige koeien'. Automobilisten nemen kennelijk de moeite om hun raampjes op te draaien en hun troep te dumpen. De redenatie is dan: 'Ja, die lege blikjes lekken en die vettige papiertjes wil ik niet in mijn mooie auto hebben'. Lieve medemensen, neem een gebruikte plastic zak van je brood mee. Zo heb je altijd een schone auto en blijft ons milieu schoner. Beter voor de planten en dieren en zeker voor onszelf, want veel troep komt via het grondwater in onze voedselketen terecht."

Meer weten over zwerfvuil en het rapen ervan? Stuur een mail naar annedebruin@simpc.nl.

Afbeelding