Informatieavond afvalzorg

REGIO - Afvalzorg dient deze week voor haar stortlocatie Wieringermeer aan de Koggenrandweg in Middenmeer een vergunningaanvraag in bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Reden voor deze aanvraag is het verplaatsen van een aantal recyclingactiviteiten en de aanleg van een nieuw stortcompartiment. Tijdens een online informatieavond op 1 februari informeert Afvalzorg omwonenden en andere betrokkenen.

Afvalzorg heeft de maatschappelijke functie om afvalstromen die niet hoogwaardig (verbrand of gerecycled) verwerkt worden, veilig te storten. de stortlocatie van Afvalzorg in Zaanstad is in vorig jaar gesloten. Hiermee is Wieringermeer de belangrijkste stortlocatie in Noord-Holland. In Nederland mogen geen nieuwe stortplaatsen worden geopend. Om ook op langere termijn over voldoende capaciteit te beschikken voor het storten van reststromen, wil Afvalzorg een nieuw stortcompartiment aanleggen op haar locatie Wieringermeer. Om ruimte te maken voor dit compartiment, wordt een aantal bestaande recyclingactiviteiten binnen de locatie verplaatst.

Het nieuwe compartiment wordt in twee delen op het westelijk deel van de locatie aangelegd, aangrenzend aan de bestaande compartimenten. Hierdoor ontstaat circa 700.000 m3 extra stortcapaciteit. De bestaande recyclingactiviteiten (puin, groen en grond) die nu op deze plek plaatsvinden, worden verplaatst naar het oostelijke deel van de locatie. 

De proceduretermijn bedraagt zes maanden. De Omgevingsdienst publiceert in het voorjaar eerst een ontwerpbeschikking, waarop zienswijzen ingediend kunnen worden. Aanmelden voor de online bijeenkomst van 19.00 tot 20.30 uur kan via info@afvalzorg.nl.