Stikstofoverschot landbouw verlaagd

REGIO - Het stikstofoverschot in de landbouw is in 2021, vergeleken met een jaar eerder, 5% afgenomen tot 290 miljoen kilogram. Hiervan verdween 87 miljoen kilogram naar de lucht, de overige 203 miljoen kilogram werd niet benut in de bodem. Het stikstofoverschot was sinds 2014 niet zo laag. Het lagere stikstofoverschot, het deel van de stikstof dat niet wordt benut, hangt vooral samen met lagere stikstofgehaltes in gras en met een afnemende veestapel. Dit blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS. Een groot stikstofoverschot wordt als belastend gezien voor het milieu.

Het stikstofoverschot wordt berekend door de aangevoerde hoeveelheid stikstof, o.a. als krachtvoer en kunstmest te verminderen met de hoeveelheid stikstof die is vastgelegd in dierlijke en plantaardige producten, en de stikstof die is afgevoerd buiten de landbouw. Bij dat laatste wordt gedacht aan export, mestverwerking en gebruik door particulieren.

De belangrijkste factor in de daling van het stikstofoverschot is de afname van stikstof in dierlijk mest. De stikstofuitscheiding in de melkveehouderij nam zelfs met 4,7% af, met name door een lager stikstofgehalte van kuilgras. Weersomstandigheden zorgden in de periode van 2017 tot en met 2020 voor juist voor relatief hoge stikstofgehalten in ruwvoer zoals gras en mais. De rundveestapel veranderde nagenoeg niet in omvang. Het aantal vleesvarkens en vleeskuikens wel.

Het stikstofoverschot in de landbouw is in 2021 vergeleken met 2016 met 12,5% gedaald, mede door maatregelen die de fosfaatproductie onder het Europese plafond brachten. 2021 is het vierde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding in de landbouw onder het stikstofplafond van de Europese Unie ligt. Meer info: bron www.nieuweoogst.nl