Het werk 'appelboom kraag’: gevilte schapenwol bevestigd aan een tak van de appelboom.
Het werk 'appelboom kraag’: gevilte schapenwol bevestigd aan een tak van de appelboom. (Foto: aangeleverd)

Joke Koelemeijer gooit het roer om

WORMER - Na een twintigtal jaren van tekenen en schilderen op papier en doek heeft Joke Koelemeijer voor een heel ander materiaal gekozen. Enkele jaren geleden, vlak voordat de corona uitbrak, deed ze een workshop vilten en vanaf dat moment is ze helemaal bezeten van de ruwe schapenwol. Haar nieuwe werken zijn te zien tijdens Atelierroute Noord op 10 en 11 juni van 11.00 tot 17.00 uur. 

Door de corona lockdown kon de kunstenares haar aquarellessen niet meer geven, dus kon ze zich helemaal storten op het nieuwe materiaal. En schapenwol was er voldoende te verkrijgen na wat rondvragen in de buurt. Ruwe wol moet worden gekaard dus na de aanschaf van een kaardmachine stortte ze zich op het vilten van vachten. Een kennis maakte haar enthousiast voor het plantaardig verven met uienschillen, fluitekruid, bietjes, walnootbast, guldenroede, avocadoschillen en -pitten, zwarte bonen en zuringwortel. Na afloop van een weekje samen vilten en verven kreeg ze een spinnewiel mee naar huis.

Wanddecoraties

Na het kaarden van de wol kun je het verven en spinnen of je kunt de natuurlijke kleuren behouden en daarmee bijvoorbeeld wanddecoraties maken. Met de gesponnen wol breit ze naar hartenlust of ze verwerkt het bij het vilten. 

Atelierroute

Diverse vachten en wanddecoraties bevestigd aan vondsten uit de natuur en worden binnenkort getoond samen met haar nieuwste werk op papier, speciaal gemaakt voor de Tengelatelierroute die binnenkort wordt gehouden. Het thema van de atelierroute is HAAR! Dus een zeer passend thema voor Joke’s nieuw ingeslagen weg.

Het atelieradres is Oosteinde 1 in Wormer. Voor info: www.jokekoelemeijer.exto.nl; www.delijstemaecker.nl; jokekoelemeijer@gmail.com; facebook en instagram



Wanddecoratie schuin van gevilte schapenwol in drie natuurlijke kleuren.