De Parklaankerk anno 1932.
De Parklaankerk anno 1932. (Foto: aangeleverd)

‘Verhogingen in wegdek door boomwortels spannend bij Korrie-races’

(vervolg van voorpagina) 

ZAANDIJK - “Het was een traditie met luilak waarin scholenteams het tegen elkaar opnamen. De lichtste klasgenoot zat op de platte, lage kar terwijl tot acht jongens hem voortrokken”, licht Sanna Danser een stukje ‘Korrie-historie’ toe.

Omdat de houten assen en wielen tot ontbrandingshitte warm werden, moesten de Korries aan het eind van het 50 meter lange traject in een bak met water worden gekieperd om af te koelen. “Dat doen we ook op zaterdag 10 juni om de traditie hoog te houden”, zegt Henk Kooi. “Wie dat als eerste na de race heeft gedaan en de handen in de lucht steekt, is de winnaar. En geloof mij, die karren zijn best nog zwaar. Want wij hebben ze weliswaar historisch verantwoord gemaakt, ze zijn nu van degelijk eikenhout.”

Deelnemen aan Korrie-race kan nog

Om het veilig te houden in de smalle Parklaan rijden de deelnemers niet naast elkaar maar tegenover elkaar. “We hebben bewust de bobbel in het wegdek uit het parcours gehouden. Spannend wordt wel hoe de Korrie reageert op de verhogingen in het wegdek door de boomwortels. Plus het feit dat er geen stuur op zit…”, zegt Henk Kooi met een grote glimlach op zijn gezicht.

Jubileumweekend

Tijdens het jubileumweekend gaan de deuren zaterdag 10 juni om 13.00 uur open voor een expositie met rondleiding over 100 jaar Parklaankerk/De Ontmoeting. Met het optreden om 13.45 uur van slagwerkgroep De Saen wordt een muzikale start gemaakt van de feestmiddag.

Om 14.15 uur begint de Korrie-race die geopend wordt door onze burgermeester Jan Hamming. De wedstrijd vindt plaats voor de kerk en duurt tot 16.00 uur. Er is nog plek voor teams of individuele deelnemers om mee te doen aan deze historische race. Je kunt een heel team aanmelden of als ‘Korrie-trekker’ meedoen waarbij de organisatie voor een Korrie-zitter zorgt als je die niet zelf in je team hebt. Aanmelden kan via korrierace@gmail.com Om 16.30 uur is de prijsuitreiking.

Ook op zondag ben je welkom tijdens de feestelijke jubileumkerkdienst die om 10.00 uur begint en waar je wordt ontvangen met thee/koffie en een Zaanse lekkernij. Zie voor het complete programma www.deontmoetingzaandijk.nl.


Met het optreden om 13.45 uur van slagwerkgroep De Saen wordt een muzikale start gemaakt van de feestmiddag.
Er werd in 1912 al 'gekerkt' op het Guispad tot de Parklaankerk in 1923 werd geopend.