Ga goed voorbereid op weg.
Ga goed voorbereid op weg. (Foto: Adobe Stock)

Per ongeluk verkeerd getankt, wat nu?

Neem contact op met de Wegenwacht als je verkeerd hebt getankt. In de meeste gevallen zal de Wegenwacht langskomen om het systeem af te tappen. 

De Wegenwacht beschikt over voertuigen met een 'verkeerd-getankt'-installatie waarmee de brandstof op een veilige en verantwoorde manier kan worden afgetapt en afgevoerd.

Pas op wanneer je bij een dieselauto - vooral als deze is uitgerust met elektronische regeling - benzine tankt en daarmee gaat rijden. Er zal altijd schade aan het brandstofsysteem ontstaan. Diesel heeft een smerende functie in het brandstofsysteem, in tegenstelling tot benzine. Wanneer je een dieselmotor hebt met een 'ouderwets' mechanisch dieselsysteem, kan het systeem maximaal 10% bijmenging hebben.

Diesel in een benzinemotor is ook geen aanrader. Dit geldt met name voor de nieuwere benzinemotoren. Diesel ontbrandt namelijk veel slechter dan benzine, waardoor de motor niet lekker zal lopen. Daarnaast zorgt de diesel ervoor dat het oliepeil stijgt. De onverbrande diesel loopt dan langs de zuigerveren direct het carter in.