De Citroën Xantia volgde de BX op en onderscheidde zich met comfort, rijplezier en veiligheid.
De Citroën Xantia volgde de BX op en onderscheidde zich met comfort, rijplezier en veiligheid. (Foto: Citroën/Archives Terre Blanche)

Citroën viert dertigste verjaardag van Xantia

Citroën introduceerde de Xantia op 4 maart 1993 en produceerde tot 2002 meer dan 1,3 miljoen exemplaren. Het model viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. 

De Citroën Xantia volgde de BX op en onderscheidde zich met comfort, rijplezier en veiligheid. De wagen was voorzien van Hydractive II, de elektronisch geregelde hydropneumatische wielophanging die overhellen minimaliseert, het weggedrag verbetert en in hoge mate bijdraagt aan rijcomfort. De technologische kennis van Citroën vond zijn ultieme toepassing in de Activa-uitvoering van de Xantia, die Citroën in 1994 introduceerde. In deze versie was Hydractive II gecombineerd met het destijds nieuwe stabilisatiesysteem SC-CAR, dat de Xantia Activa volledig vlak hield in bochten. Dit bijzondere kenmerk inspireerde Citroën tot een opvallende reclamecampagne met de Amerikaanse topatleet Carl Lewis.

Geïntroduceerd in 1994

Citroën vierde de dertigste verjaardag van de Xantia op zaterdag 4 maart in Frankrijk, samen met de Franse Xantia Activa-club, die met 56 auto's aanwezig was.

Afbeelding