Een vriendelijke lach doet wonderen.
Een vriendelijke lach doet wonderen. (Foto: Pexels)

8 tips om hogerop te komen

In het bedrijfsleven zijn de routes voor loopbaanontwikkeling vaak onvoorspelbaar. Wat voor de één werkt, hoeft voor een ander niet hetzelfde effect te hebben. Met deze tips vergroot je de slaagkans voor die promotie of interessante nieuwe functie.

Vergroot je slaagkans voor die promotie

1. Bouw een netwerk op

Het klinkt cliché, maar in het bedrijfsleven gaat het vaak om wie je kent. Voor je loopbaanontwikkeling is het dan ook een must om contacten te leggen en relaties te ontwikkelen. Die contacten komen goed van pas wanneer je op zoek bent naar aanbevelingen of nieuwe kansen. Heb jij nog geen LinkedIn? Dan is dit het moment om je aan te melden!

2. Verantwoordelijkheid

Goede managers zijn altijd op zoek naar mensen die bereid zijn om méér te doen dan wat van hen verwacht wordt. Wees dus niet bang om initiatief te tonen en assertief te zijn.

3. Houd je prestaties bij 

Probeer al je prestaties binnen je functie bij te houden en update dat overzicht regelmatig. Wanneer het tijd is voor een functioneringsgesprek of wanneer je (intern) solliciteert, heb je alvast een hele lijst klaarliggen met redenen waarom jij geschikt bent.

4.  Ontwikkelen

Een onmiskenbaar teken van toewijding aan je vak of een bepaalde functie, is de bereidheid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat geeft aan dat je liefde hebt voor je werk en dat je streeft naar vooruitgang. Sommige bedrijven hebben een opleidingsbudget. Informeer hiernaar bij de afdeling HR. 

5.  Maak indruk 

Wees altijd vriendelijk. Laat je horen en schiet collega’s regelmatig aan met een al dan niet werkgerelateerde vraag. 

6.  Geef complimenten 

Als een collega of een specifiek team hard aan een bepaalde taak heeft gewerkt, benoem dit dan en complimenteer ze met hun prestatie. Het zal je positie op je werk versterken.  

7.  Lees vakliteratuur

Als je de top wilt bereiken in een specifieke bedrijfstak, dan loont het om je huiswerk te doen. Publicaties uit de sector en nieuwsfeeds zijn essentieel leesvoer. Abonneer je op relevante e-mailnieuwsbrieven, lees vaktijdschriften of luister naar een podcast.

8.  Zoek een m5entor

Twijfel je welke stappen je moet zetten om vooruitgang te boeken? Schakel dan iemand als mentor in. Het advies en de coaching zijn niet alleen nuttig, maar geven ook zicht op je langetermijnplannen.