Eke Fonteijn is voor veel Zaankanters die wel eens in het Zaantheater komen een bekend gezicht, ze werkt er al 32 jaar.
Eke Fonteijn is voor veel Zaankanters die wel eens in het Zaantheater komen een bekend gezicht, ze werkt er al 32 jaar. (Foto: aangeleverd)

“Als ik er een keer niet ben, wordt er naar me gevraagd”

ZAANDAM - Achter de schermen, voor de schermen, bij de kassa, in de foyer: in het theater gebeurt altijd wat. In deze rubriek volgen we bezoekers, medewerkers, vrijwilligers en andere figuranten die regelmatig bij het Zaantheater over de vloer komen. Wie zijn zij, wat doen zij, en welke rol speelt het theater in hun leven?

Eke Fonteijn is voor veel Zaankanters die wel eens in het Zaantheater komen een bekend gezicht, ze werkt er al 32 jaar. “Ik begon met werken bij het theater toen het nog de Speeldoos heette, en stond toen achter de bar. Dat was aanpoten en ontzettend gezellig.” Ze maakte de verhuizing naar het nieuwe pand mee en zit sinds 1999 achter de kassa. “Ik heb het altijd leuk werk gevonden. Je ziet veel gezichten terug. Mensen vragen wel eens of kassawerk niet saai is, maar het is totaal niet eentonig. Je gaat mee in het ritme van het theater: de start van de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen, de luwte van de zomer, de drukte in de herfst.” 

Ook de digitalisering maakte Eke mee. “Vroeger kwamen er postzakken vol bestelformulieren binnen als de kaartverkoop startte. Voor populaire voorstellingen lagen mensen soms in slaapzak voor de deur of stonden er rijen tot over de brug. Nu de kaartverkoop vooral online plaatsvindt, kun je je dat niet meer voorstellen.”

Thuis voelen

Na zoveel jaar bij het Zaantheater voelt Eke zich er behoorlijk thuis. "Het is een fijne plek en ik vind de locatie aan het water schitterend. Je merkt dat mensen het prettig vinden dat ze welkom worden geheten door onze portiers Frans, Kees of Bert. De vaste bezoekers van de dinsdagmiddagvoorstellingen kennen mij en maken vaak een praatje. Als ik er een keer niet ben, wordt er naar me gevraagd.” Eke is ook regelmatig bij voorstellingen te vinden. "Mijn kleinkinderen neem ik graag mee naar de kinderfestivals, het Grote Avonturenfeest onlangs was een groot succes. Ze kunnen in het theater hun verbeelding kwijt en het is vaak leerzaam.” 

Achteraf vraagt Eke altijd naar hun mening. "Ik vraag dan wat voor cijfer ze een voorstelling geven. Mijn kleindochter vindt alles leuk, mijn kleinzoon is wat selectiever”, vertelt ze lachend. Zelf gaat ze het liefst naar toneel en cabaret. "De voorstelling van Peter Heerschop en Viggo Waas vond ik ontroerend.” Of ze nog een tip heeft voor de lezer? “Ik kijk erg uit naar De Verleiders en ook naar Jakop Ahlbom, die maakt altijd bijzonder theater.”

Afbeelding