Zang Edam.
Zang Edam. (Foto: aangeleverd)

Karl Jenkins is man met missie

EDAM - Het concertkoor Zang Edam bracht in de Grote Kerk van Edam “The Armed Man: A Mass for Peace” ten gehore. Voor het koor was het uitzonderlijk een heel concert te wijden aan het werk van een nog levende componist, Karl Jenkins uit Wales. 

Mis draagt bij aan vrede in wereld

Karl Jenkins is een man met een missie. Met zijn werk wil hij bijdragen aan vrede, begrip en samenwerking in de wereld, ook tussen uiteenlopende religies. Vandaar dat in deze mis ook een hindoeïstische tekst gebruikt is evenals de islamitische oproep tot gebed. 

Het stuk heet een mis voor vrede, en inderdaad zijn er de traditionele onderdelen van de katholieke mis in verwerkt zoals het Kyrie, Sanctus en Agnus Dei. Maar het was een speciale ervaring om de Amsterdamse imam Feyzullah Er dit traditionele gezang te horen brengen in de sfeervolle Grote Kerk. Overige solodelen werden voortreffelijk gezongen door mezzosopraan Lucie Tromp. Aangrijpend was haar vertolking van het lied “Now the guns have stopped”. Ook bij andere delen van dit concert waren veel toehoorders tot tranen toe geroerd.

Het NASKA (Nationaal Symfonisch Kamerorkest) tekende voor de instrumentale begeleiding. Behalve een prachtige cellosolo in het Benedictus sprongen ook de dwarsfluit, de trompetten en de uitbundig bezette slagwerksectie eruit.

Dirigent Benjamin Bakker kijkt met zijn Edamse koor terug op een zeer geslaagd concert. Koor, orkest, solisten en dirigent werden Na afloop werden koor, orkest, solisten en dirigent door vele aanwezigen overladen met complimenten.